2024. április 27., szombat

Felmérik a védőoltások hatékonyságát

Gao Fu kínai egészségügyi tisztségviselő szerint érdemes lenne dolgozni a védőoltások hatékonyságának növelésén

Marija Gnjatović, a Nukleáris Energia Felhasználása Intézetének (INEP) igazgatója a TV Vestinek nyilatkozva megerősítette, hogy tervben van az immunizáció hatékonyságát mérő országos kutatás. Múlt héten Ana Brnabić miniszterelnök már kifejtette: magától értetődik, hogy Szerbiában kutatások folynak az immunizáció során felhasznált, különböző gyártmányú védőoltások hatékonyságának a tekintetében. „Az eddigi mutatók jók. Az illetékes szervek és szakértők fogják felmérni, hogy amennyiben a második oltás felvételét követő 40 napban nem alakul ki immunitás, indokolt lenne-e követni bizonyos országok példáját és harmadszor is oltani" – mondta egy hete Ana Brnabić, aki nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy pontosan mit mutatnak a Szerbiában használt védőoltások hatékonyságával kapcsolatos felmérések.
Szombaton Marija Gnjatović azt mondta, „kisebb gondok merültek fel, elsősorban a 70 évnél idősebb férfiak esetében, akiknél valamelyest gyengébb humorális immununválasz alakult ki a Sinopharm oltóanyagával való oltást követően. (A humorális immunitás az immunrendszernek az az alrendszere, amely nem sejtekhez kötötten, hanem közvetve, a sejtek által termelt ellenanyagokkal védekezik az idegenként felismert sejtek, antigének ellen).
A témához kapcsolódóan Gnjatović hozzátette, hogy az előbb említett, gyengébb immunreakció más gyártmányú védőoltásokkal való immunizációt követően is előfordul, ám ritkábban. Emiatt külön odafigyelnek az oltottak előbb említett kategóriájára – emelte ki Gnjatović, majd rámutatott: „Az, hogy nem alakul ki ellenanyag, még nem jelenti azt, hogy az egyén nem védett a vírussal szemben, a sejtszintű immunreakció is rendkívül fontos."
Szinte párhuzamosan ezzel a nyilatkozattal a világsajtót egy másik kijelentés járta be. Gao Fu, a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója Csengtu városában, a kínai védőoltások és az immunizációs stratégia bemutatásának céljából tartott konferencián azt mondta, a jelenleg rendelkezésre álló kínai védőoltások hatékonysága alacsony, ezért érdemes lenne megfontolni annak a lehetőségét, hogy más, elsősorban mRNS-védőoltásokkal „keverve" immunizáljanak, vagy egy harmadik adaggal is oltsanak – jelent meg az AP és más hírügynökségek, valamint külföldi médiumok honlapján. Az írásokban arra is emlékeztetnek, hogy a világon egyelőre a Sinopharm és a Sinovac kínai gyártmányú védőoltásokkal oltanak. Walid Zaher, a G42 Healthcare – a Sinopharm védőoltásának az Egyesült Arab Emírségekben való disztribúciójáért felelős – vezetője március végén a The Washington Post hírösszefoglalója szerint megerősítette, hogy azokat, akiknél nem alakult ki ellenanyag, vagy nem kellő mennyiségben, harmadszor is beoltják, természetesen akkor, ha ezt igénylik.
Gao Fu vasárnap este az angol nyelvű, kínai Global Timesnak nyilatkozva azt mondta, az újságírók félreértették, „ő valójában azzal kapcsolatos tudományos vízióját osztotta meg a közvéleménnyel, hogy a különböző fajtájú védőoltásokkal való oltás fokozhatja az immunválaszt, és erősítheti a védettséget". A világ összes kutatójának érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy miként lehetne magasabb szintre emelni a védőoltások hatékonyságát – emelte ki második nyilatkozatában Gao Fu.