2024. április 27., szombat

Loznica, Krupanj, Crna Trava – a vállalkozás bajnokai 2020-ban

Két nyugat-szerbiai és egy délkelet-szerbiai község volt tavaly a legsikeresebb az országban az új vállalkozások indításában és a nemzeti, valamint a helyi támogatások felhasználásában – közölte a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED). Népességük arányában 2020-ban ezekben az önkormányzatokban alapították a legtöbb vállalatot, és a Startolj legálisan! fedőnevű akció keretében ezekben éltek a legtöbben a kezdő vállalkozókat megillető adómentesség jogával.

A Vállalkozás bajnokai 2020 elnevezésű versenyt a NALED és a köztársasági Közpolitikai Titkárság (RSJP) hirdette meg Szerbia Kormányának védnökségével és a Német Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Társaság (GIZ) támogatásával. Az volt a cél, hogy a helyi önkormányzatokat minél sikeresebben bekapcsolják a vállalkozások és a legális gazdálkodás serkentésébe, és hogy országos szinten kiemeljék a példamutatókat.

– A múlt évet 38 986 új céggel zártuk, ez majdnem 16 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, és 11,2%-kal marad le az előző 5 év átlagától. 2020 végén mégis valamivel több mint 400 000 aktív vállalkozó és gazdasági társaság működött Szerbiában. A járvány minden országban komoly társadalmi és gazdasági nehézségeket okozott, a felépülés pedig attól függ, mennyire leszünk képesek támogatni a vállalkozókat, az új munkahelyek teremtését és az innovációkat. Ebben nemcsak az államnak, hanem az önkormányzatoknak is fontos szerepük van, az utóbbi időben pedig privát forrásokból is érkezik a közvetlen anyagi támogatás a kis- és középvállalkozásokhoz – mondta Dušan Vasiljević, a NALED vállalkozásfejlesztési  és beruházási osztályának igazgatója.

A nagy önkormányzatok kategóriájában Loznica a győztes, ott ugyanis tavaly felmentették a vállalkozásokat a cégtábla-kihelyezési illeték alól, és nem kellett bérleti díjat fizetniük a város tulajdonában levő üzlethelyiségekre, továbbá ingyenes volt számukra a szemétkihordás és a városi távfűtés is.

A közepes nagyságú önkormányzatok versenyében Krupanj vitte el a pálmát, hiszen a kezdő vállalkozóknak 250 000–300 000 dináros vissza nem térítendő támogatást kínált fel, és erre a célra összesen 13,3 millió dinárt használtak fel, aminek 30 százalékát a község, 70 százalékát pedig a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat biztosította.

Szerbia legkisebb és egyik legfejletlenebb községe, Crna Trava azért lett bajnok, mert területén 2020-ban 78, főleg építőipari és szolgáltató céget alapítottak. A helyi adóhivatalnak és gazdasági osztálynak köszönhetően a mintegy 1000 főt számláló közösségben, méghozzá járványhelyzetben ez rendkívüli eredmény.

– Tavaly a legnagyobb kihívások időszaka a március–májusi rendkívüli helyzet volt, amikor mindössze 6548 új vállalkozás jött létre, feleannyi, mint az előző év azonos időszakában. Az év folyamán majdnem 37 000 vállalkozói műhely volt kénytelen ideiglenesen szüneteltetni tevékenységét, az esztendő második felében azonban a kormányintézkedések nyomán javult a helyzet. A kezdők adómentességének köszönhetően 513, elsősorban kereskedelmi és feldolgozóipari vállalkozás indult. Ajánlatunk az, hogy a kezdő átalányadózókat is mentsék fel az adófizetés alól, és ezt a kedvezményt terjesszék ki más tevékenységekre is, ugyanakkor azonban a visszaélések elkerülése végett automatizálni kell a mentességi kérelmek ellenőrzését – mondta Vasiljević annak kapcsán, hogy kihirdették az önkormányzatok vállalkozásfejlesztési versenyének legjobbjait.

StarTech – a nagyok segíthetnek a kicsiken

A legnagyobb szerbiai dohányipari vállalat, a Philip Morris úgy döntött, hogy a NALED és a köztársasági kormány hároméves StarTech projektumának keretében ötmillió dollárt fordít a hazai gazdaság megsegítésére. Ez az első ilyen nagy magánakció, melynek keretében vissza nem térítendő támogatást nyújtanak a tudáson és innovációkon alapuló vállalkozásfejlesztéshez.

A www.startech.org.rs honlapon megjelent a nyilvános felhívás az első egymillió dollár odaítélésére olyan startup csoportoknak, vállalkozóknak, mikro- és középvállalkozásoknak, melyek innovatív termékekbe és szolgáltatásokba, illetve a vállalkozás digitalizálásába fektetnének be. A pályázatra június 4-éig lehet jelentkezni, 15 000–100 000 dolláros támogatások állnak rendelkezésre.