2024. május 11., szombat

Több mint 31 ezren felvették a vakcina első adagját

Az év eleje óta folyamatos Szabadkán a tömeges oltakozás. A hétvégén is folytatódik az eUprava portálon előre nem regisztrált polgárok oltása. Pénteken reggel nyolc órától este nyolc óráig az AstraZeneca védőoltást vehették fel a lakosok az új városházán kialakított oltóponton, szombaton és vasárnap délután pedig az AstraZeneca oltóanyagot kérhetik a Kumičić utcai oltóponton. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa lapunknak elmondta, hogy mintegy 200 darab érkezett Szabadkára a brit–svéd fejlesztésű AstraZeneca oltóanyagból.
– Ezt nem nevezhetjük elegendő mennyiségnek, viszont azt is tudni kell, hogy ez a vakcina kevésbé népszerű a polgárok körében. Hazánkban a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltás a legnépszerűbb, melyből Szabadkára összesen 1710 darab érkezett. Ezeket a Kumičić utcai oltóponton, Palicson, Csantavéren és Bajmokon adják be az orvosi csapatok. A program keretében egyébként Topolyára 240, Kishegyesre pedig 120 darab érkezett ebből a vakcinából. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet ennek a mennyiségnek a kétszeresét kérte, viszont az országban nem volt elegendő. Ígéretet kaptunk újabb adagok érkezéséről, melyek szintén a rendkívüli program keretében kerülnek majd kiosztásra – mondta a szakorvos.
Az észak-bácskai körzetben eddig 20 500-an vették fel a kínai oltás első adagját, 17 ezren pedig mindkét dózist ugyanebből az oltóanyagból. A Pfizer-BioNTech első adagját 4900-an vették fel ebben a térségben, a másodikat pedig 3700-an. Az AstraZeneca vakcinának eddig csak az első adagját vehették fel a polgárok, szám szerint 2200-an döntöttek eddig e mellett a vakcina mellett az észak-bácskai körzetben. Az orosz Szputnyik V vakcina első dózisát 3600-an vették fel a körzet lakosai, a második dózist pedig 2200-an kapták meg. A szakorvos elmondása szerint az lenne az ideális, ha a körzetben élők 90 százaléka felvenné az oltást, de nyomban hozzátette, hogy ez lehetetlen, hisz sokan nem szeretnének oltakozni, ezért a szakemberek a 70 százalékos aránnyal is elégedettek lennének.
– Feltehetően az intézkedések és a korlátozások ráveszik majd a lakosságot arra, hogy felvegye a védőoltást – mondta Nebojša Bohucki.