2021. április 21., szerda

Izrael áll az iráni hajórobbantás mögött

A kommandósok mágneses aknákat raktak a hajótestre

Izrael áll a Saviz nevű iráni felderítő hajó ellen a Vörös-tengeren elkövetett keddi robbantás mögött – jelentette tegnap a Jediót Ahronót című izraeli újság. Az iráni külügyminisztérium is közölte a támadás tényét. Ezt egy nappal azt követően tették, hogy a médiában megjelent értesülések szerint tapadóaknákkal megtámadták a Saviz nevű iráni hajót.

A New York Times – meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozó – beszámolója szerint az izraeli hadsereg komandósai a hajótestre erősített vízi aknákkal követte el a támadást. Korábban a Tasnim iráni hírügynökség arról számolt be, hogy mágneses aknák robbantak a hajó testén.

Korábban az iráni médiában számos felvételt tettek közzé az iráni Forradalmi Gárdához tartozó, lángoló Savizról, amelyet kedden reggel fél nyolckor a Vörös-tenger eritreai partjainál ért a támadás. A Saviz hivatalosan teherhajónak minősül, de az amerikai lap szerint valószínűleg ez az első katonai célra használt hajó, amelyet megtámadtak az elmúlt két év izraeli–iráni tengeri összecsapás-sorozatában. Az iráni jelentések szerint a vízi jármű az elmúlt években a kommandós erőket segítette a kalóztámadások elleni védekezésben.

Az elmúlt hónapok nemzetközi médiabeszámolói szerint a hajó az iráni Forradalmi Gárdát szolgálja a hírszerzésben, valamint az iráni olajszállítások vörös-tengeri útvonalának biztosításában.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy a robbantást elhalasztották, hogy a térségben tartózkodó Dwight D. Eisenhower nevű amerikai repülőgép-hordozó előbb megfelelő távolságba kerüljön a Saviztól. A robbantás idejére az Eisenhower körülbelül 320 kilométerre távolodott el a helyszíntől.

Értesülések szerint azért érhette támadás a hajót, amelynek többéves jelenlétét Szaúd-Arábia már számtalanszor nehezményezte, mert a Nyugat és az ENSZ szakértői szerint Irán fegyvereket és támogatást nyújt a jemeni húszi lázadóknak az országban évek óta tartó polgárháborúban. Irán ezt következetesen tagadja, bár a kormányellenes felkelők fegyvertárában talált alkatrészek Teheránhoz kötődnek.

A New York Times szerint Izrael előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat a készülő akcióról.

Izrael és Irán között két éve titokban haditengerészeti árnyékháború zajlik, amelyben Izrael kőolajat és fegyvereket szállító iráni kereskedelmi hajókat támadott meg a Földközi-tenger keleti részén és a Vörös-tengeren.

Március végén Irán rakétát lőtt ki az Udi Angel izraeli üzletember tulajdonában álló, Lori nevű konténerszállító hajóra az Arab-tengeren, de ez a támadás nem okozott jelentős anyagi kárt.