2024. április 26., péntek

Holnap fizetik a minimálbér felét

Holnap kezdődik a márciusi minimálbér felének kifizetése, ami a harmadik állami gazdaságsegítő intézkedéscsomag részét képezi. Siniša Mali pénzügyminiszter szerint 251.517 vállalat, 1.140.000 alkalmazottja érintett.

„Mivel a minimálbér fele körülbelül 16.000 dinárt tesz ki, és 1.140.000 munkavállaló kért segítséget, holnap összesen 17,5 milliárd dinárt fizetünk a kincstár által nyitott speciális számlákra" – mondta Mali a Tanjugnak.

A miniszter rámutatott, hogy a fuvarozó vállalatoknak nyújtott támogatás szintén a harmadik segélycsomag részét képezi, a pályázatra való jelentkezés pedig lezajlott. Elmondása szerint az illetékes minisztérium most értékeli a beérkezett pályázatokat, a jelentkezők április végéig buszonként 600 euró támogatásban részesülnek.

Hozzátette, hogy a hónap végéig a városi szállodáknak is folyósítják a támogatást: szobánként 350 eurót, ágyanként pedig 150 eurót.

A munkanélküliek számára 60 eurós segélyt határoztak meg erre az évre, minden felnőtt lakosnak kétszer 30 eurót, a jelentkezés pedig április 28-án kezdődik és május 15-ig tart. A polgárok az első 30 eurót még májusban megkapják, míg a másik 30 eurót novemberben. A nyugdíjasoknak szeptemberben további 50 eurót utalnak ki, így összesen 110 eurós segélyben részesülnek.

Siniša Mali azt nyilatkozta, hogy elfogadták a harmadik segélycsomag kifizetéséhez szükséges összes szabályozást. Rámutatott, hogy a kifizetésekkel az állam megmutatja, hogy minden ígéretét teljesíti.