2024. május 8., szerda

Munkahelyek és lehetőségek

Tizenhárom pályázat a munkanélküliség csökkentése érdekében

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat április ötödikén több pályázatot írt ki, amelyek egyebek mellett a fogyatékkal élők munkába állását, a fiatalok szakmai gyakorlatának megszerzését, illetve a munkahelyteremtést célozzák meg. A pályázatokkal kapcsolatban Verica Vujadinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének igazgatója tegnap sajtótájékoztatót tartott.

– A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszeresen ír ki különféle pályázatokat. Ezúttal 13 pályázatra várjuk a munkanélküliek, illetve a munkaadók jelentkezését. Az önfoglalkoztatás érdekében kiírt pályázatra május 17-éig jelentkezhetnek azok, akik saját vállalkozást szeretnének nyitni. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 250 000 dinárral támogatja a kezdő vállalkozókat. Ugyanígy a fogyatékkal élők és a roma származású polgártársaink önfoglalkoztatása is helyet kapott a pályázatok között. Emellett azokat a munkaadókat is támogatjuk, akik olyan személyeket tudnak foglalkoztatni, akik hosszabb ideje nem tudnak munkához jutni. A munkaadók minden megnyitott új munkahelyért 200 000 dináros támogatásban részesülhetnek. Ezen pályázat folyamatos, november végéig várjuk a jelentkezőket – fogalmazott Verica Vujadinović, akitől azt is megtudtuk, hogy a közmunkaprogramra szintén várják a jelentkezéseket.

A fenti közvetlen munkahelyhez való jutást támogató pályázatok mellett olyanok is szerepelnek a szolgálat kiírásai között, amelyek a munkanélküliek továbbképzését célozzák meg.

– A középiskolai és felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek gyakornokként való foglalkoztatására vonatkozó programunk jellemzője, hogy ezek az alkalmazottak munkaviszonyt alakítanak ki a munkaadóval, és a gyakornoki idejük lejárta után meghatározott ideig az adott cégnél maradnak. Ezzel szemben a szakmai gyakorlat megszerzésére irányuló pályázat esetében a szakmai gyakorlatban részt vevők nem lépnek munkaviszonyba az adott cégnél, viszont a megszerzett gyakorlati tudással sikeresebbek tudnak lenni a munkaerőpiacon. A tapasztalatok szerint a szakmai gyakorlatokban részt vevő fiatalok jelentős hányadát alkalmazzák az adott vállalatnál a gyakorlati idejük lejárta után is. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi 20–25 ezer dinárral támogatja azon cégeket, amelyek vállalják, hogy szakmai gyakorlatban részesítik a fiatalokat. Ez hagyományosan egy rendkívül népszerű program, és a cégek november végéig jelentkezhetnek rá. A fogyatékkal élők munkába állását támogatja az a programunk is, amellyel cégeket kívánunk támogatni annak érdekében, hogy megszervezzék a fogyatékkal élők képzését, és a képzést követően alkalmazzák őket. Emellett támogatjuk azt is, hogy a munkaadó a fogyatékkal élő alkalmazottainak igényeihez igazítsa a munkafeltételeket, elvégezze az akadálymentesítést, vagy speciális számítógépeket, székeket szerezzen be – mondta Verica Vujadinović.

A szolgálat szabadkai fiókintézetének igazgatója elmondása szerint a járványhelyzet miatt jelen pillanatban nem tudják felmérni, hogy pontosan milyen profilú munkaerőből várható hiány az elkövetkező időszakban. Ezúttal két online képzést szerveznek meg, az egyik az angolnyelv-tanfolyam, a másik pedig a könyveléskurzus.

Az igazgatónő emellett arról is szót ejtett, hogy az érdeklődők a 024/644-600-as telefonszámon érdeklődhetnek, illetve kaphatnak bővebb tájékoztatást a pályázatokkal kapcsolatban.