2024. április 27., szombat

Tízből egy beteg halláskárosodást szenved a fertőzés után?

A koronavírus által okozott ismert tünetek és következmények mellett megfigyelték, hogy a betegség a hallásra is hatással lehet. A tanulmányok szerint tízből egy beteg hallási károsodásokat szenved a fertőzés alatt – írja a szerbiai RTV.

Még mindig nincs elegendő bizonyíték, amelyek megerősítenék a koronavírus-fertőzés és a halláskárosodás közötti kapcsolatot. Mégis fennáll a gyanú, mivel egyre több beteg panaszkodik, hogy az ízlelés és a szaglás mellett hallásuk is károsodott a fertőzés alatt és után.

Néhány a világban megjelent tanulmány megerősíti a koronavírus és a halláskárosodás közötti kapcsolatot, dr. Ninoslava Dragutinović fül-orr-gégész és audiológus elmondás szerint ezt a tényt az orvosi gyakorlat is alátámasztja.

Jelenleg mintegy 185 releváns kutatás létezik, viszont ezeket nem végezték el nagyobb számú betegen. Kihangsúlyoznám, hogy a niši kollégáink száz páciensen végeztek el vizsgálatokat, amely továbbra is az egyik legnagyobb mérvadó kutatás a koronavírus és a halláskárosodás közötti kapcsolatról – mondta Dragutinović.