2024. április 27., szombat

Orbán csütörtökön Salvinivel és Morawieckivel találkozik

A Liga elnöke: Nem jön létre közös pártcsoport – Lengyel miniszterelnök: Az EP működése lesz a találkozó témája

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel háromoldalú találkozón vesz részt ma Budapesten.
A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség szerepel. Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiban már utalt rá, hogy – miután a Fidesz kilépett az Európai Néppártból – az olasz pártelnökkel és a lengyel miniszterelnökkel egy új konzervatív párttömörülés létrehozásának a gondolatát fontolgatja. Emiatt a mai budapesti találkozót nagy érdeklődés övezi nemcsak a magyar médiában, hanem a nemzetköziben is.
Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös találkozó a koronavírus-járvány utáni Európa építését szolgálja – válaszolta Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője az MTI kérdésére a nemzetközi sajtónak kedden adott online interjúban. Kijelentette, hogy a budapesti találkozó témája a járvány utáni Európai Unió újraindítása lesz. „A Covid–19 után Európa is más lesz, lehetőség nyílik egy új európai identitás újragondolására" – mondta Salvini.
Úgy vélte, éppen a járványhelyzet kínál lehetőséget egy másfajta, igazi Európa, valamint egy új szereppel, új értelemmel bíró Európai Unió létrehozására.
„Az Európai Uniónak vissza kell találnia lelkére, gerincére, küldetésére, nem lehet puszta szupermarket vagy üzleti központ, mert így nem tud választ adni ötszázmillió európai igényeire" – jelentette ki.
Köszönetet mondott Orbán Viktornak és Mateusz Morawieckinek azért, hogy miniszterelnökként fogadják őt, aki személyesen jelenleg nem tölt be kormánypozíciót. Hozzátette, hogy a Liga a legnagyobb olasz párt, amely a következő választásokon kormányzásra készül.
Megjegyezte, hogy a Liga, a Fidesz és a Jog és Igazságosság párt közös európai értékeket vallanak: „Nem jön létre közös pártcsoport. (...) Budapesten a jövőbeli Európa elképzeléséről egyeztetünk, munkáról, jólétről, biztonságról, identitásról, családról, oktatásról védelemről, migrációról, külpolitikáról, egészségügyi együttműködésről, a polgárok valós életével foglalkozunk."
„Közös chartát mutatunk be a közös értékek, célok meghatározásával" – közölte Matteo Salvini az MTI közös nyilatkozatról feltett kérdésére.
Azt mondta, hogy az Orbán Viktorral és Mateusz Morawieckivel tartandó egyeztetés az első állomása az európai fővárosokban tervezett körútjának, mely során többek között Portugáliában, Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában, Németországban is egyeztetni akar ugyanezekről a témákról.
Hozzátette, nem szerepel napirenden a Liga csatlakozása az Európai Néppárthoz: az EPP-be való belépés kizárólag a sajtót érdekli, miközben sem a Liga, sem hatvanmillió olasz nem tartja elsőrendűnek ezt a kérdést – mondta Salvini.
Kijelentette: az az álma, hogy az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládja egyesüljön, mivel így a második legnagyobb frakciót képviselnék, ami ismét naggyá tenné Európát, amely visszatérne eredeti értékeihez. Matteo Salvini megjegyezte, más politikai kísérlettel nem próbálkozik.
A jobboldali Liga jelenleg a 2019-ben alakult Identitás és Demokrácia európai pártcsalád tagja.
A Jog és Igazságosság (PiS) a 2009-ben született Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoporthoz tartozik, melynek tagja az Olasz Testvérek (FdI) is. Az ECR elnöki posztjára tavaly szeptemberben az FdI vezetőjét, Giorgia Melonit választották meg, akinek pártja tagja a Matteo Salvini vezette olasz jobbközép koalíciónak.
Az Európai Parlament (EP) működése lesz az Orbán Viktor meghívására Budapesten rendezendő magyar–lengyel–olasz egyeztetés egyik témája – közölte kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.
A lengyel miniszterelnök varsói sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel és Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével találkozik Budapesten.
A találkozó napirendjéről Morawiecki elmondta: különféle európai ügyeket, ezen belül egyértelműen politikai, az EP működésével összefüggő kérdéseket vitatnak meg.
Egyeztetnek arról is, hogyan lehet a legjobban megvalósítani az európai programot az összes állam, de elsősorban Lengyelország, Magyarország és Olaszország érdekében – fogalmazott a lengyel kormányfő.
Múlt héten a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt EP-küldöttségének vezetője, Beata Mazurek elmondta: az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciójához tartozó PiS az ECR bővítésében érdekelt, miután a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. Salvini pedig kedden kijelentette: az az álma, hogy egyesüljön a Liga részvételével működő Identitás és Demokrácia pártcsalád és az ECR, mivel így a második legnagyobb frakciót képviselnék az EP-ben.