2024. április 27., szombat

A szerbiai polgárok is kaphatnak Covid-útlevelet?

Az Európai Unió akár már júniustól alkalmazhatja a digitális, zöld COVID-tanúsítványokat, amelyek tartalmazzák az egyén beoltottságáról szóló információkat, de akár a negatív PCR-teszt vagy a szervezetben levő antitestek számát igazoló dokumentumokat az EU-ban történő nyugodtabb utazás érdekében.

Brüsszelben figyelmet fordítanak a harmadik országokból – így akár Szerbia területéről –, érkezőkre is, akiknek lehetővé teszik a dokumentom beszerzését, s ezzel a járvány idején szabadon utazhatnak az Európai Unión belül.

– Pillanatnyilag minden nem szükséges utazás tiltott a harmadik országból érkezőknek az Európai Unión belül. Azok, akik most utazhatnak, kérhetik a zöld digitális tanúsítványt attól a tagállamtól, amelybe utaznának, csak be kell mutatni az oltásról szóló dokumentumot. A tagállam a bizonylat vizsgálata után kiadja a digitális tanúsítványt – magyarázta Christian Wiegand, az Európai Bizottság szóvivője.

Hangsúlyozta, hogy hamarosan egy másik lehetőséget is létrehoznak, amellyel a harmadik országbeli állampolgárok ismertethetik el az országuk által kiállított oltási igazolást, azonban fontos, hogy ez összhangban legyen az EU követelményeivel.

A vakcinák esetében a szóvivő elmondta, hogy az Európai Bizottságban azt hangsúlyozzák, hogy az Unió minden, Covid-19 ellen felvett oltóanyag esetében kiadja a digitális tanúsítványt, függetlenül attól, hogy az elfogadta-e az gyógyszerekért felelős Európai Ügynökség vagy csak a tagállam ismerte el.