2024. április 27., szombat

Felújítják a verbászi római katolikus templomot

Az első fázisban a falak szigetelik és újra vakolják

A hét elején megkezdődtek a verbászi római katolikus templom felújítási munkálatai. A munkálatok első fázisában alulról átvágják és szigetelik falakat, továbbá mintegy 3 méter magasságban lefejtik a külső és a belső vakolatot. Előreláthatólan két évre lesz szükség, hogy a falak kellőképpen kiszáradjanak, ami után az újra vakolás és festés következik. A munkálatok kivitelezői a kúlai Blaskó Építőipari Kft. és a zombori Hidro MB vállalat képviselői a helyszínen elmondták, a falak átvágását és szigetelését remélhetőleg 10 nap alatt befejezik, és jól haladnak a külső és a belső vakolat lefejtésével is. A szigetelést külön erre a célra gyártott elemekkel oldják meg, a falak kiszáradása viszont az időjárási körülményektől és a hőmérséklet alakulásától függ. 

A munkálatokról szólva Valka Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség kúlai körzeti elnöke elmondta, a helyi magyarság már régóta tervezi a templom felújítását, ami a héten kezdődött. A legfontosabb az épület tartós szigetelésének megoldása, majd az újra vakolás, amit a külső és a belső festés követ.

− A munkafolyamat kezdetén legfontosabb az, hogy a külső és a belső vakolatot leverjék, leszedjék, hiszen az igen vastag falnak száradni kell. A falak átvágása és maga a szigetelés egy új technológiával folyik, azaz a vágás helyére műanyag lemezek kerülnek, majd az egészet nyomás alatt feltöltik egy speciális ragasztóval, ami egyúttal azt jelenti, hogy a szigetelés tartós lesz. A felújítási fázis folytatásában az új vakolat rávitele, majd a festés következik. Fontos megemlíteni azt is, hogy az új, ún. „lélegző” vakolat szintén speciális anyag, ami kiengedi a nedvességet. Mindent összegezve egy hosszabb folyamatról van szó, de jelenleg az a fontos, hogy felújítás elkezdődött, és be is fejezzük – mondta Valka Károly.

Valka Károly hozzátette, hogy a felújítási munkálatokhoz szükséges anyaginak egy részét a püspökség az igazságügyi minisztériumtól kapta, a másik részt pedig a Magyar Nemzeti Tanács biztosította.

A verbászi római katolikus templom 1885-ben épült és a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelték fel. A templombúcsút december 8-án tartják.
Szabadi Károly verbászi plébános elmondta, a templomon folyó felújítási munkálatok ideje alatt a szentmiséket a parókián lévő hittanteremben tartják. Az évközi szentmisék kedden, a hónap első péntekén, valamint szombaton és vasárnap délelőtt 9 órakor kezdődnek.

− Nagyböjt idején kissé változik a miserend: nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton délután 18 órakor lesz szentmise, azzal, hogy nagypénteken délután 15 órakor keresztúti ájtatosságot tartunk. Húsvétvasárnap az ünnepi szentmise délelőtt 9 órakor kezdődik – mondta a verbászi plébános.