2024. április 26., péntek

A Pfizer és a Moderna a várandós és szoptató kismamáknál is hatásos

A Pfizer és a Moderna koronavírus elleni vakcinái hatásosak a várandós nőknél és a szoptató kismamáknál, ugyanis az antitesteket a baba is megkaphatja.

Az antitestek szintje, amelyek az oltással keletkeztek a szervezetben, egyenlő volt a várandós és a szoptató nőknél, ahogyan azoknál is, akik nem terhesek. A vizsgálatok kimutatták, hogy az oltással keletkezett antitestek szintje lényegesen magasabb volt, mint a terhesség alatt átélt koronavírus-fertőzéssel kialakultaké.

Ezeket az antitesteket a nők megosztották a babájukkal is. A méréseket az anyatejjel és a placentával is elvégezték, azonban további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, milyen sokáig maradnak meg ezek az antitestek a babák szervezetében.

Bár a kutatások kimutatták, hogy a Pfizer- és a Moderna-vakcinával beoltott nőknél hasonló az antitestek száma, a szakemberek valamivel magasabb szintet mértek azoknál a várandósoknál, akik a Moderna oltóanyagát kapták.

Az amerikai Betegségmegelőzési Központokban kimutatták, hogy a Covid-19-cel megfertőződött várandósoknál sokkal komolyabb lefolyású a betegség, emellett nagyobb a koraszülés esélye is.