2024. április 27., szombat

Svédországban alacsonyabb a halálozási arány, mint sok más európai országban

Követendő lehet a svéd járványkezelés?

Svédországban – amely nem vezetett be kijárási tilalmakat – a tavalyi évben alacsonyabb halálozási arányt állapítottak meg a kontinens többi országához viszonyítva – mutatják a legújabb hivatalos adatok, írja az N1 hírportál.

A szakemberek arra is rámutattak, hogy ezek az adatok nem azt jelentik, hogy nem lenne szükség a bezárásokra, viszont azt elismerték, hogy a svédek járványkezelése példaértékű lehet.

Németország és Franciaország az elmúlt héten meghosszabbította a bezárásokat a fertőzöttek és az elhunytak számának jelentős növekedése miatt, amely csak tovább lassítja a gazdaság újjáéledését.

Ennek ellenére az európaiak nagy része elfogadta a bezárások tényét, mint szükséges intézkedést, mivel a járványt nem lehet más módon ellenőrzés alá vonni. Ezek a szigorítások viszont utcai zavargásokat váltottak ki Londonban, Amszterdamban és más városokban is Európa- és világszerte.

Svédország elsősorban az önkéntességre alapozott, legfőképpen pedig a távolságtartásra, a megfelelő tisztálkodásra helyezte a hangsúlyt. Ennek köszönhetően az éttermek, az iskolák és az üzletek túlnyomó többsége is nyitva maradt, ami megosztotta a polgárokat, ugyanakkor nagyban megkímélte a gazdaságot.

Az Eurostat előzetes adatai szerint, amelyet a Reuters hírügynökség tett közzé, azt mutatják, hogy Svédországban 7,7 százalékkal volt nagyobb a halálozási arány a tavalyi évben, az azt megelőző négy esztendő átlagához viszonyítva.

Azok az országok, amelyekben zárásokra került sor, mint Spanyolország, vagy Belgium, magasabb volt a halálozási arány, vagyis 18,1 és 16,2 százalékos.

A megvizsgált harminc ország közül huszonegynek magasabb volt a halálozási aránya Svédországétól, viszont északi szomszédai jobb eredményekkel rendelkeznek. Dániának 2020-ban 1,5 százalékkal, Finnországnak csupán 1 százalékkal volt magasabb a halálozási aránya, Norvégiában pedig nem is mértek növekedést.

Anders Tegnell, ismert svéd epidemiológus, aki az országban alkalmazott modellt megalkotta, elmondta, hogy ezek az intézkedések a bezárásokat is megkérdőjelezik.

Úgy gondolom, hogy az emberek egyre inkább elgondolkodnak majd a teljes lezárásokról, mennyire is helyes lépések azok. Rövid távon lehet, hogy eredményesek, de a járvány egészét tekintve egyre inkább gyanakodhatunk – mondta Tegnell.