2024. március 19., kedd

Jogállamiságért jogellenesen?

„Teljes szintlépésnek, a jogállam minden elvének ellentmondó példátlan fellépésnek nevezte Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtök reggel a Kossuth rádióban azt, hogy az Európai Parlament (EP) politikai nyomás alá helyezi az Európai Bizottságot és ezáltal közvetve az Európai Bíróságot annak érdekében, hogy mielőbb indítsák meg Magyarország és Lengyelország ellen a jogállamisági eljárást. Vera Jourová uniós biztos, majd az EP is a kondicionalitási rendelet alkalmazását sürgette, amelyet Lengyelország és Magyarország az Európai Unió Bírósága előtt támadott meg.

A miniszter teljességgel elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Európában egy független bíróság munkájába folyamatban lévő ügyben beavatkozzanak (Magyarország és Lengyelország keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelettel összefüggésben  – szerk. megj.)
Varga Judit emlékeztetett, 2010 óta folyamatos nemzetközi támadások érik a konzervatív magyar kormányt. Ehhez a magyar ellenzék és annak EP-képviselői is hathatós segítséget nyújtanak, mint ebben az esetben is. A magyar ellenzéki politikusok azáltal, hogy különböző eljárásokat akarnak kikényszeríteni Magyarország ellen, saját hazájukat, annak állampolgárait károsítják meg – mutatott rá a miniszter, kiemelve: ezt nem hagyjuk. Hozzáfűzte, ezen képviselők eljárásának erkölcsi megítélése a választópolgárok dolga.
A miniszter azt is elmondta, egy holland képviselő szerdai nyilatkozatában elismerte, hogy a magyar és lengyel kormányokkal kapcsolatos viták nem jogi, hanem politikai jellegűek, és ezért politikai választ szorgalmazott. Varga Judit szerint ez is azt igazolja, hogy ezeknek a vitáknak semmi közük a jogállamisághoz, a jogelvekhez, az úgynevezett európai értékekhez. Nyílt boszorkányüldözés zajlik Magyarország és Lengyelország ellen – hangoztatta, hozzátéve: ennek oka, hogy a két ország a migrációval, a családpolitikával és Európa jövőjével kapcsolatban más álláspontot képvisel, mint a fősodor.