2024. április 26., péntek

A média már az Európai Szuperligára készül?

A múlt héten kialakult a BL negyeddöntőjének mezőnye, pénteken már a sorsolást is megtartották. Európa legjobb nyolc csapata közé idén három angol (Chelsea, Liverpool, Manchester City), két német (Bayern és Borussia (D)), illetve egy-egy francia (PSG), spanyol (Real Madrid) és portugál (Porto) jutott. A 2010-es években tapasztalható spanyol fölény láthatóan megszűnőben van, inkább az angol csapatok dominálnak, hozzájuk pedig már évek óta a gigászi kettős, a Bayern és a PSG csatlakozik. A fennmaradó helyeket olyan gárdák töltik fel, amelyeknek esetlegesen könnyebb a sorsolásuk, s egy kis szerencsével a tűz közelébe kerülnek. Érdekes, hogy az olaszok idén nem képviseltetik magukat a végjátékban, de az Inter és a Milan felzárkózása a Juventus mellé a Serie A-ban jól jöhet a nemzetközi téren a taljánoknak.

A nyolc csapat közül a leginkább „oda nem illő” egyértelműen a Porto, amely pont az Öreg Hölgyet búcsúztatta. A kiváló eredmény után Sérgio Conceição, a portugálok edzője odaült a képernyők elé a sajtótájékoztatóra, hogy interneten keresztül fogadja a kérdéseket, de mindenki megdöbbenésére a jelenet mintegy ötven másodperc után véget ért: Conceição egyetlen kérdést sem kapott, még portugál honfitársaitól sem. Lehet azzal viccelődni, hogy a sikert – ebben az esetben a továbbjutást – nem kell magyarázni, lehet azt mondani, hogy a meglepetés ereje mindenkit letaglózott, de újságíróként elsőként mégis a szégyenérzet fogott el. A meccsek utáni sajtótájékoztatók nem a nagy elemzésekre valóak, az esemény időben túl közel van ahhoz, hogy teljességében átlássuk a taktikát, a cseréket, az edzői finomhangolásokat, de az első benyomások, az érzelmek felszínre hozása egy-egy kérdéssel könnyen elérhető. Nem tudom megérteni a kollégákat – leginkább a portugálokat –, hogy legalább annyit miért nem kérdeztek a trénertől: mégis hogy érzi magát a Juventus kiejtése után? Főleg azért, mert a Porto a visszavágón a hosszabbítással együtt 70 percen keresztül emberhátrányban játszott. A szégyenérzethez ugyanakkor a racionalitás csatlakozott: pontosan tudom, hiszen objektív mércékkel kimutatható, hogy a címben Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar vagy éppen Mbappé neve mennyivel több embert érdekel. Ami a sajtóban érzékelhető, az a televíziós jogdíjaknál is hatványozottan igaz: egy olyan meccset, melyen a legnagyobb gigászok csapnak össze, sokkal többen követnek, mint egy európai középcsapatot vagy egy alsóházi rangadót, éppen ezért az ebből befolyó pénzösszeg is jóval nagyobb. Szimpla matematika, de a nagyok és kicsik közti szakadék az elmúlt egy évtizedben még nagyobbra nőtt. Ha nem akarunk kertelni, akkor ki kell jelenteni, hogy a Porto edzője azért nem kapott egyetlen kérdést sem, mert a győzelmük a kutyát sem érdekelte. Sokkal fontosabb volt az, hogy a PSG hogyan bánt el a Barcelonával, vagy a Bayern miként brillírozott Lewandowskival.

A BL és az El évek óta ugyanoda fut ki. Már a rajtnál tudható, melyik 4-5 csapat lesz ott a végelszámolásnál. Az Európai Szuperliga ötlete rengetegszer előkerült, de a közelmúltban az európai klubok érdekvédelmi szervezete (ECA) előállt a konkrét tervvel, s azt is tudjuk, hogy a Barcelona nemrég leköszönt elnöke, Josep Bartomeu anyagi okokból elfogadta ezt a tervezetet. A nyilvánosság előtt más még nem erősítette meg a híreszteléseket, de aligha a Barcelona az egyetlen klub, amelyik támogatja az ötletet. Márpedig, ha az embereket nem érdekli a Porto és a hozzájuk hasonló középcsapatok, akkor az Európai Szuperliga csak egy lépésre van. A Szuperligában 16 elitklub szerepelne, melyből 11 alapítóként venne részt a bajnokságban, öt további pedig egy még kidolgozatlan rendszer szerint csatlakozna hozzájuk. Csábító ötlet, hogy hétről hétre rangadókat látnánk, de ezzel tovább gyengülne a BL és az El, a nemzeti versenyfutásokról nem is beszélve. Persze, az alapítókat ez valószínűleg mindaddig nem érdekelné, amíg az összes figyelem (értsd: anyagi javak) rájuk irányulna.

A folyamat – sajnos – egyre gyorsuló tendenciát mutat, talán elkerülhetetlen. Idén mindenesetre reménykedhetünk abban, hogy a Porto valami csoda folytán BL-t nyer. Ha ez megtörténne, Conceição helyében meg sem jelennék a sajtótájékoztatón: ha a nyolcaddöntőben nem voltak kíváncsiak rá, akkor egy trófea megnyerése után végképp nem kell magyarázkodni.