2024. április 26., péntek

Hamarosan tabletta formájában is elérhető lesz a védőoltás

A koronavírus elleni védőoltás hamarosan tabletta formájában is elérhető lesz, méghozzá házi kiszerelésben – jelentették a tudósok, akik a közeljövőben egy klinikai vizsgálaton keresztül fogják tesztelni azt, írja a B92 hírportál.

Az Oravax elnevezésű próbaorvosságot az Oramed Pharmaceuticals amerikai-izraeli és a Premas Biotech indiai cégek fejlesztették ki. A két vállalat egyesült, amelyből az Oravax Medical Inc. cég alakult ki, melynek célja, hogy az Oramed szájon keresztül adagolható technológiáját a Premas védőoltásával vegyítsék, ezzel pedig a vakcináció új formáját hozhatnák létre.

A cég tájékoztatása szerint az állatokon elvégzett kísérletek bebizonyították, hogy az orális védőoltás antitesteket alakított ki, amelyek immunitást adnak a vírus ellen. Az eredményeket az Oravax egyik tablettájával érték el, kiemelve ezt a fajta orvosságot a többi védőoltással szemben, amelyhez két dózis szükséges.

Prabuddha Kundu, a Premas Biotech vállalatának egyik alapítója elmondta az indiai sajtónak nyilatkozva, hogy a védőoltás használata hasonló lenne egy vitamin pirula bevételével, valamint száz százalékosan biztos benne, hogy a technológia működőképes. Az állatokon elvégzett kisérletek előzetes eredményeit hamarosan egy szakfolyóiratban közzéteszik.

Az Oramed cég véghrehajtó igazgatója, Nadav Kidron kihangsúlyozta, hogy az orális orvosság véget vet a logisztikai problémáknak, amelyek a tömeges immunizáció során léptek fel az egész világon és a tablettákat akár otthoni körülmények között is be lehet venni.

A gyógyszert a hűtőben is lehet tárolni, de csakis szobahőmérsékleten, ezzel pedig áthidalják a hagyományos védőoltásoknál felmerülő problémákat, amelyek rendkívül hideg körülmények között tárolhatók. Kidron állítása szerint az orális védőoltások csökkenthetik a nemkívánatos mellékhatások jelentkezését is.