2024. április 26., péntek

Kurti átvette a hivatalát

Koszovó újonnan megválasztott elnöke, Albin Kurti ma veszi át hivatalát, a kormány eddigi elnökétől, Avdullah Hotitól – jelentette az RTK2 televízió, írja a B92 hírportál.

Kurtit hétfőn este újból megválasztották elnöknek, amely hivatalt még tavaly viselt és ötven napot követően váltotta le őt Hoti. A kabinetjére hatvanhét küldött adta le a voksát.

Hoti hétfőn este elmondta, hogy az új elnöknek minden információt átnyújt az európai integráció folyamatával, az SSP szintjének megvalósításával, az IPA programokkal és tárgyalásokkal, amelyeket külön folytattak az uniós tagállamokkal, valamint a vízum megszerzésének liberalizációjának folyamatával kapcsolatban is.

Minden információt átadok a tárgyalások folyamatáról, hogy milyen szakaszban vannak jelenleg, a megtett előkészületekről, az alkalmazott szakemberekről, valamint a nemzetközi partnereinkkel kötött egyezségekről is – mondta Hoti.

A kormány volt szóvivője, Antigona Baxhaku elmondta a hivatal átadására ma 10 órakor került sor.

A hivatal átvételét követően az új elnök meglátogatja az Adem Jashari emlékközpontot Prekazban. Kurti a nap folyamán találkozik még az Unió koszovói nagykövetével, Tomáš Szunyoggal is.