2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Részleges enyhítés

Hétfőn hatályba léptek a vasárnap este módosított járványügyi korlátozások, amelyek folytán a legtöbb ágazat az ötnapos tilalmat követően ismét elkezdhetett működni. A kulturális létesítmények – színházak, múzeumok, kiállítótermek és mozik – a kormány közleményének értelmében 21 óráig tarthatnak nyitva, míg a többi, múlt héten zárva tartott létesítmény, 20 óráig. A korábbiakhoz képest változás, hogy a személyenként előírt terület minden létesítményben mostantól nem 4, hanem 9 négyzetméter – az edzőtermekben látogatóként 16 négyzetmétert kell biztosítani. A kormányközleményben arra figyelmeztetik a gazdasági társaságokat és az egyéb létesítményeket, hogy mindenhol fokozzák a felügyelőségi ellenőrzést, vagyis mindenkinek ajánlatos betartania a létesítményenkénti maximális vásárló-, illetve látogatószámot.

Az esős, hideg idő úgymond enyhítő körülmény, hiszen ilyenkor senki sem áhítozik arra, hogy a kerthelyiségekben kávézzon. Ide ilyenkor a madár sem jár, pontosabban – mint a felvétel is tanúsítja – csak a madár jár (Fotó: Beta)

Az esős, hideg idő úgymond enyhítő körülmény, hiszen ilyenkor senki sem áhítozik arra, hogy a kerthelyiségekben kávézzon. Ide ilyenkor a madár sem jár, pontosabban – mint a felvétel is tanúsítja – csak a madár jár (Fotó: Beta)

A vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok továbbra is zárva maradnak, azzal, hogy előbbiek mától már nemcsak házhoz szállítást végezhetnek, hanem tolóablakos árusítást is. A szállodákban működő vendéglátóhelyeken továbbra is kizárólag a hotel vendégeit szolgálhatják ki.

Branislav Tiodorović epidemiológus szerint a zárási tilalommal korlátozott létesítmények megnyitásának a kérdését akkor tűzik napirendre, ha elkezd csökkenni a napi esetszám és az egészségügyi intézményekre nehezedő teher. Mint hozzátette, megtörténhet, hogy amennyiben a következő napokban következetesen betartják a szabályokat, elkezd javulni a járványhelyzet, abban az esetben indokolt lesz megvizsgálni a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok megnyitásának a lehetőségét.

Branislav Tiodorović a Prva tv-nek nyilatkozva kifejtette, ha a következő egy-másfél hónapban alkalmaznák az intézkedéseket, a nyár elejéig jelentősen javulna a helyzet. Tiodorović az oltást sürgette, megismételve, hogy legalább a lakosság 60–70 százalékának kellene védettséget szereznie.

A válságstáb következő ülését szerdán reggel tartják – állítja a belgrádi sajtó.

A TÖMEG ELKERÜLÉSE A CÉL

A válságstáb egészségügyi szakértői kitartottak amellett, hogy a múlt szerdán kezdődő zárásnak legalább 14 napig hatályban kellett volna maradnia, ám el kellett fogadniuk a gazdasági érveket – emelte ki az SZRTV-nek Predrag Kon epidemiológus. Hozzátette, a kulcs az, hogy megváltozzon az emberek felfogása és felismerjék a helyzet súlyosságát, valamint az immunizáció fontosságát. Kon nem érti a járványellenes intézkedések és a védőoltás ellen tüntetőket. Szerinte ezeknek az embereknek a tudatlanság és az autoritással szembeni általános ellenállás a mozgatórugója. Kon beszámolója szerint Szerbiában az immunizáció kezdete óta nagyjából 600 mellékhatást jegyeztek, ám ezek egyike sem volt anafilaxiás sokk, azaz az allergiás reakció legsúlyosabb formája.

Srđa Janković immunológus az N1 tv vendégeként kifejtette: „Nem igaz, hogy a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok kivételével minden gazdasági, illetve egyéb létesítmény működhet, hiszen azok sem működhetnek, amelyekben nem lehet biztosítani a személyenkénti 9, illetve 16 négyzetméteres területet." Az enyhítést azért foganatosították, mert az utóbbi napokban számos ágazatból jelezték a zárás miatti elégedetlenségüket, arra is rámutatva, hogy képesek betartani a járványügyi szabályokat. Janković közölte, minden egyes létesítményben Covid-ellenőrt kell alkalmazni – ez lehet a létesítmény alkalmazottja is –, akinek az a feladata, hogy felügyelje a jelenlevők a létesítmény alapterületéhez viszonyított számát, valamint az egyéb szabályok betartását.

SZERVEZETTEN OLTJÁK AZ EGYETEMISTÁKAT

Hétfőn országszerte megkezdődött az egyetemisták szervezett oltása az egyetemi kollégiumokban. Belgrádban két egyetemista otthonban, azaz azoknak a keretében működő egészségügyi rendelőkben kezdődött meg az immunizáció. Goran Minić, a Belgrádi Egyetemista Központ igazgatója közölte, a hallgatók a továbbiakban más kollégiumokban is igényelhetik a védőoltást.

Marija Obradović, az Egyetemista Rendelők megbízott igazgatója szerint az egyetemisták az immunizáció kezdete óta nagy számban igényelték a védőoltást. Eddig nagyjából ezer, elsősorban krónikus betegségben szenvedő egyetemista, valamint végzős orvostan- és gyógyszerészhallgató kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot. Az N1 tv összeállítása szerint a hallgatók az országban rendelkezésre álló mind a négy fajta védőoltás közül választhatnak.

A 021.rs hírportál összeállítása szerint az egyetemisták tegnaptól Újvidéken is felvehetik a védőoltást, az egyetemista város keretében működő rendelőben, bejelentkezés és az országos rendszerben való regisztráció nélkül. Számukra jelenleg az AstraZeneca védőoltását kínálják fel.

MAGAS SZINTEN STAGNÁLNAK A MUTATÓK

Vasárnap és hétfő között 14 474 koronavírustesztet végeztek országszerte, ebből 4769 volt pozitív (32,95 százalék). A vizsgált 24 órában hivatalosan 32 Covid-páciens hunyt el, 4966 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,89 százalék. A kórházakban 5899 Covid-pácienst kezelnek, 236-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége.

Vajdaságban előző nap 727 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 243-at. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint az aktív fertőzések száma 12 665, a székvárosban 3178, Pancsován több mint 1200, míg a többi településen ezer alatt alakul.

A hivatalos adatok értelmében eddig 2.122.377 adag védőoltással immunizáltak, a védőoltás mindkét adagját 864.906 polgár kapta meg. Tegnap további 55.990 adagnyi érkezett a Pfizer–BioNTech védőoltásából.