2024. április 27., szombat

Đerlek: A brit mutáció egyre dominánsabb

Aggasztó az országban uralkodó járványhelyzet, és a brit mutáció egyre dominánsabb – jelentette ki Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára, írja a Blic hírportál.

Nyilvánvaló, hogy a brit mutáció egyre jobban megmutatja az erejét és az epidemiológus szakemberek szerint jelenleg 80 százalékban van jelen. Ezek alapján egyre nyilvánvalóbb, hogy a brit mutáció dominánsabb lesz a vírus eredeti formájánál. Ezt igazolják a megtelt kórházak és az is, hogy egyre több betegünk van – nyilatkozta Đerlek.

Hangsúlyozta, hogy Szerbiában jelenleg mintegy 840 ezer revakcinált személy van, amely az országot ismét az első helyek közé emeli a kontinensen és a világon is. Szavai szerint azonban nem minden régióban egyforma mértékű az immunizáció és ezért is ment a terepre, az egészségügyi miniszter utasítására.

Muszáj beszélnünk a polgárokkal, muszáj elmagyaráznunk, hogy mennyire fontos a védőoltás, mivel ez jelenti az egyedüli menekvést a betegség elől, ezért remélem, hogy sikerrel járunk itt is – mondta Đerlek.

Szavai szerint egy héttel ezelőtt Novi Pazarban mintegy ötezer beoltott személy volt, az esti adatok szerint ez a szám már eléri a hétezret.

Hét nap alatt kétezer embert oltottunk be, negyven alatt pedig ötezret. Remélem, hogy az elkövetkezőkben minél sikeresebbek leszünk az immunizáció népszerűsítésében ezeken a területeken is – jelentette ki Đerlek.