2024. április 27., szombat

Görögország április derekától várja a turistákat

Bár hivatalosan május 14-én kezdődik az idegenforgalmi szezon, Görögország azonban várhatóan már április derekán megnyitja határait a turisták előtt. Ezt pénteki bukaresti látogatásán jelentette be Harisz Theoharisz idegenforgalmi miniszter. Az országba azok léphetnek be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik PCR-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre.

A beutazókat szúrópróbaszerűen antigén gyorstesztekkel ellenőrzik a határon (eszerint nem kell sokáig várniuk az eredményre, ahogy tavaly), ha pedig a teszt eredménye pozitív, akkor elkülönítésbe kerülnek egy görög szállodában, amelynek költségeit a görög fél fedezi a karantén idejére.

A görög miniszter úgy vélekedett: a világjárvány közepette is lehet biztonságosan működtetni a turizmust, és kifejezte reményét, hogy az EU mielőbb bevezeti a közös uniós egészségügyi igazolást, az úgynevezett „zöld tanúsítványt”. Addig is könnyíteni szernék a turisták beutazását, ezért Görögország kész elfogadni az átmeneti országos igazolásokat.

Görögországban jelenleg még szigorú járványügyi korlátozások vannak érvényben azokban a térségekben, ahol magas a fertőzöttek száma. Athénban és más piros besorolású fertőzöttebb övezetekben március 22-éig fenntartják a korlátozásokat, csak a létfontosságú termékeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, és március 29-éig zárva maradnak az iskolák.