2024. április 27., szombat

Népszerű az internetes vásárlás is

A zentai fogyasztóvédők tanácsokkal látják el az érdeklődőket

A napokban a fogyasztóvédelem világnapja alkalmából a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ aktivistái fogadták a helybéli Egészségügyi Szakközépiskola diákjainak egy csoportját, és egy közös akciót is tartottak, mégpedig a piacon olyan szórólapokat osztogattak, melyeken a fogyasztói jogokra hívták fel a zentaiak figyelmét.

A világnap jó alkalom volt arra, hogy felkérjük Molnár Csikós Józsefet, a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ vezetőjét, foglalja össze tavalyi tevékenységüket. Elmondta egyebek között, hogy folyamatosan fogadták az észrevételeket, az érintettek főleg telefonon és e-mailben keresték fel őket a személyes kapcsolatfelvétel helyett.
– Érdekes volt, hogy nagyon sok községen kívüli polgár is felkeresett minket a panaszával, amellyel elsősorban az internetes vásárlások során szembesült – magyarázta, és hangsúlyozta, hogy a honlapjukon és a Facebook-csoportjukban is számos információt tettek közzé azzal kapcsolatban, hogy a fogyasztóknak mire kell odafigyelniük, de sokan nem tartják be ezeket a szabályokat.

Molnár Csikós megemlítette, hogy míg az előző időszakban az ügyeletet végző aktivistáik számára évente szerveztek különféle képzéseket, tavaly ezek elmaradtak, ugyanakkor az elemi és a középiskolások számára tavaly is megrendezték a fogyasztóvédelmi versenyüket, ugyancsak online. A bírálóbizottság a három legjobbnak tartott munkát az újvidéki GENIUS versenyre is elküldte, amelyen úgyszintén kimagasló eredményeket értek el.
Beszélgetőtársunk elmondta azt is, hogy a járvány miatt sokan az internetes vásárlást választották, és kiderült, hogy a fogyasztók jó része még nincs hozzászokva ehhez a vásárlási módhoz. Sokan úgy gondolják, hogy amit megrendelnek, az biztosan meg is érkezik hozzájuk, illetve azt az árut kapják, amit kértek. Persze ez nincs mindig így. Sokszor megtörtént, hogy a vásárlók nem azt kapták kézhez, amit megrendeltek, és erre csak akkor jöttek rá, amikor a futárszolgálattól átvették és bent kibontották a csomagot.

Molnár Csikós szerint nagyon sok ilyen észrevétel érkezett hozzájuk, és megpróbáltak rajtuk segíteni. Megtörtént, hogy a termékkel nem küldték el a garanciális jogot biztosító iratokat, illetve más kísérődokumentumokat, de igyekeztek sikeresen megoldani ezeket a problémákat. Ezenkívül Zenta területén gyakoriak voltak a távfűtéssel, gázszolgáltatással, lefolyókkal, illetve a konyhai készülékek vásárlásával kapcsolatos gondok, de ezeknek a 80 százalékát a polgárokkal és a közvállalatokkal karöltve megoldották.
A zentai fogyasztóvédők az idén folytatni szeretnék az ügyeleteseik felkészítését, el szeretnének jutni a Belgrádi Fogyasztóvédelmi Központba, és a Szerb Nemzeti Bankkal is folytatni szeretnék a tájékoztató előadások megrendezését, ugyanakkor a zentai helyi közösségekben is szeretnének tájékoztató jellegű előadásokat tartani.
Molnár Csikós József a beszélgetés végén elmondta, hogy igyekeznek a csapatukat összetartani, ugyanakkor a tagság fiatalítására törekszenek, ezért nagy szükségük lenne a harmincéves fiatalok részvételére is a munkájukban.