2024. április 25., csütörtök

Évente ezer telefonhívás munkahelyi zaklatás miatt

Öt éve, 2016 áprilisa óta lehet Szerbiában telefonon segítséget kérni munkahelyi mobbing esetén, és ez alatt az idő alatt 5077 hívás érkezett a polgárok részéről. Évről évre egyre többen tudnak erről a telefonos szolgáltatásról, és élnek a lehetőséggel, hogy elpanaszolják az őket ért munkahelyi sérelmeket, és tájékoztatást kérjenek arról, hogy kihez fordulhatnak jogvédelemért.

Az S. O. S. mobbingvonalat, amely a 080/300-601-es számon hívható, közösen indította a munkaügyi minisztérium, valamint a munkaügyi viták békés rendezésével foglalkozó országos ügynökség, és az évek során bebizonyosodott, hogy nagy szükség volt rá, hiszen mint Ivica Lazović, az ügynökség igazgatóhelyettese mondja, a munkahelyi erőszak sokba kerül mind a munkáltatóknak és a foglalkoztatottaknak, mind pedig az államnak.

– Az esetek nagy hányadában a bántalmazás miatt orvosi beavatkozásra van szükség, az alkalmazott esetenként arra kényszerül, hogy hosszabb-rövidebb időre kimaradjon a munkából, betegszabadságra menjen. Ezért volt fontos, hogy egy ilyen panasztevési, véleménykikérési lehetőséget közelebb hozzunk a foglalkoztatottakhoz, segítsünk nekik eligazodni az esetleges jogi eljárásokban – mondta Lazović Belgrádban a projektum eredményeinek bemutatásán, amelyen Darija Kisić Tepavčević szakminiszter is jelen volt. Lazović részletezte, hogy a több mint 5000 hívás közül 643 esetben a sértett dolgozó jogi segítséget kért az ügynökségtől, amely 550 esetben járt el, és megállapította, hogy a munkahelyi zaklatásnak tekintett esetek több mint a fele valójában nem a mobbing kategóriájába tartozott, hanem a munkajog valamely más alapon történt megsértéséről volt szó. Az esetek 13 százalékában az eljárás megegyezéssel, a felelősség megállapítása nélkül zárult, 30 százalékában pedig kiderült, hogy igenis történt munkahelyi bántalmazás. Az ügynökség minden esetben a békés megegyezést szorgalmazza, és az agencióban a munkafolyamat zavartalan folytatása érdekében minden ügy megállapodással zárul. A gyakorlatban ez bizonyult a legjobb modellnek.

Lazović arra is kitért, hogy a mobbing globális probléma, amit a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet munkahelyi zaklatással, bántalmazással foglalkozó konvenciója is bizonyít. Az Európai Unióban végzett felmérések szerint a foglalkoztatottak 9 százaléka szembesült már a zaklatás valamilyen formájával.

Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter arra mutatott rá, hogy a hivatalban, gyárban vagy bármely más munkahelyen történő zaklatásnak számos lélektani következménye is lehet, ami a termelékenység csökkenéséhez vezet, és így mindenkinek csak kárt okoz. Az eseteket nyilvánosságra kell hozni, beszélni kell róluk, megismétlődésük valószínűsége így nagymértékben csökkenthető.

– Szerbiában a mobbinggal két törvény foglalkozik: a munkahelyi bántalmazás megakadályozásának kérdéseit rendező jogszabály értelmében minden bántalmazott belső eljárást indíthat a munkahelyén, harmadik fél közvetítése nélkül. Ha ez nem jár eredménnyel, az alkalmazott bírósághoz fordulhat. A másik, a munkahelyi viták békés rendezését szabályozó törvény szerint munkáltató és munkavállaló között – mindkettőjük beleegyezésével – az ügynökség közvetít, és ez a szolgáltatás teljesen ingyenes mindkét fél számára. Ha mégsem sikerül a nézeteltérés békés áthidalása, akkor a bíróság intézkedik – magyarázta a miniszter.