2024. április 27., szombat

Ősztől duális modell a felsőoktatásban

A társadalom-, a bölcsészet- és az orvostudományi szakokon nem vezetik be az újítást

A duális oktatási modellt az idén ősszel vezetik be a felsőoktatásban. Az újítás mindegyik tudományterületet érinti, kivéve az orvostudományi, a társadalom- és bölcsészettudományi (humán) szakokat – jelentette be Branko Ružić oktatási miniszter. A tárcavezető a Biznis.rs portálnak tett nyilatkozatában kiemelte, júniusban az érdeklődők minden szükséges információt megtudhatnak a duális modell szerint működő szakokról. Ezt megelőzően a felsőoktatási intézményeknek be kell nyújtaniuk e képzések akkreditációs kérelmét. A miniszter azt is elmondta, hogy az akkreditációs folyamat hetvenöt napig tart, és a jövendőbeli hallgatók a duális képzésekről az egyetemi karok honlapjain tudnak majd tájékozódni.

Branko Ružić arra is rámutatott, hogy a duális egyetemi képzések kidolgozása követni fogja a gazdaság igényeit, amely aktív résztvevője ennek a folyamatnak. Arra a kérdésre, hogy a hallgatók a gyakorlati órák előtt tudni fogják-e, hogy mely vállalatba, intézménybe kerülnek, az oktatási miniszter azt válaszolta, hogy A duális felsőoktatásról szóló törvény alapján a felsőoktatási intézmény egy vagy több munkáltatóval is szerződést köthet.

– A felsőoktatási intézmény és a Szerbiai Gazdasági Kamara a szerződés megkötésétől számított 15 napon belül közzéteszi az alapvető információkat a holnapján. A munkáltatók interjúkat, beszélgetéseket fognak készíteni a hallgatókkal, és ezek alapján fogják csoportosítani őket a gyakorlat idejére – nyilatkozta Branko Ružić.