2024. április 26., péntek

Brnabić: hamarosan PCR-tesztelés az országhatáron is

„A tömeges immunizáció lassan meghozza a várt eredményt"

Ana Brnabić kormányfő a válságtörzs kb. egy órás ülése után a sajtónak nyilatkozva ma kijelentette, hogy nem vezetnek be kijárási tilalmat, nem korlátozzák az emberek mozgásszabadságát, hanem a meghozott intézkedésekkel – melyek gyakorlatilag ma este érvénybe lépnek –, az egészségügyi szektort kívánják tehermentesíteni.

– Ez egy kompromisszum, amely öt napig, szerdától hétfőig lesz érvényben – mondta, majd hozzátette, hogy a válságtörzs az intézkedések bevezetését 14 napra kérte.

A posta és más közvállalatok dolgozni fognak.

A bölcsődék nyitvatartása nem kérdéses, viszont az iskolákat illetően az általános iskolák alsó tagozatai hétfőtől minden bizonnyal ugyancsak áttérnek a távoktatásra, mert ezt javasolja a válságtörzs egészségügyi része. Emlékeztetünk, hogy a középiskolások a múlt héten, az általános iskolák felsős tanulói pedig ezen a héten tértek át az online oktatásra.

Az oltási eredményekről is szólt a kormányfő, hangsúlyova, hogy a tömeges immunizáció lassan meghozza a várt eredményt, és az esetszámok stabilizálódnak.

Bejelentette ugyanakkor, hogy megtízszerezik a PCR-tesztkapacitásokat az országban, és várhatólag a jövő héten konkrét tervet dolgoznak ki arra vonatkozóan, hogy minden beutazót az országba ennek a tesztelésnek vessenek alá. Újságírói kérdésre kifejtette, hogy a részletekre még keresik a választ, és egyelőre nem tudja megmondani, ki fogja fizetni a tesztelés költéségét, vajon az állam, vagy az utas, és azt sem tudta konkrétan megválaszolni, hogy különbséget tesznek-e majd a hazai és a külföldi állampolgárok között. Minderről a későbbiekben döntenek.