2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Mégsem döntöttek

Az államvezetés elégedetlen a védőoltás iránti érdeklődéssel

Az összes korábbi bejelentéssel ellenben hétfőn sem az egészségügyi válságstáb nem ült össze, sem a köztársasági kormány nem döntött az egy nappal korábban, Ana Brnabić kormányfő által beharangozott szigorításokról. A miniszterelnök indoklása szerint ennek az az oka, hogy a döntéshozatalt megelőzően ismét egyeztetni tervez a testület egészségügyi szakértő tagjaival. A jelenleg aktuális bejelentés szerint a válságstáb kedden ülésezik, és fogalmazza meg egységes álláspontját a járványügyi intézkedések tekintetében.

Talán kedden összeül az egészségügyi válságstáb(Beta – Illusztráció)

Talán kedden összeül az egészségügyi válságstáb(Beta – Illusztráció)

Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter beszámolója szerint január eleje óta 1 365 000 polgár igényelte az eUprava rendszerében vagy telefonon a koronavírus elleni védőoltást. A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozó tárcavezető nem elégedett az érdeklődéssel, és kifejtette, hogy a kormány számára prioritást élvez a minél tömegesebb immunizáció. Mint hozzátette, különösen fontos a nagyobb településeken élők vakcinációja, hiszen bizonyos falusi környezetekben annyira kevesen élnek, hogy minimális a fertőzés veszélye. Eddig a 60 évnél idősebbek 50 százaléka kapta meg a védőoltást, ez közel sem elegendő – emelte ki Marija Obradović.

VÁRJÁK AZ EU DÖNTÉSÉT
Közben folytatódik a találgatás azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió vezetősége a napokban milyen álláspontra helyezkedik a szabad utazás tekintetében, azaz különbséget tesz-e az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által bejegyzett és nem bejegyzett vakcinákkal való oltások között. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár szerint a szerbiaiaknak semmi okuk aggodalomra, hiszen ha az EU esetleg úgy is dönt, hogy kizárólag azok a polgárok utazhatnak szabadon, akik az EMA által bejegyzett védőoltást kapták meg, Szerbia mindent megtesz annak érdekében, hogy polgárainak mozgását ne korlátozzák. Nem valószínű, hogy az EU egységes álláspontra jut a legszigorúbb utazási feltételek foganatosítása tekintetében, ám ha esetleg mégis, „júniusig feltehetőleg módosítja döntését" – fejtette ki Mirsad Đerlek.
Ha az EU döntése esetleg ahhoz vezet, hogy az orosz és a kínai védőoltással beoltott polgárok nem utazhatnak szabadon, feltehetőleg a negatív PCR-teszt vagy a fertőzésből való felépülést bizonyító szerológiai teszt lesz a szabad utazás feltétele – közölte Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter a Blic összeállítása szerint.

TOVÁBBRA IS 30 SZÁZALÉK FELETT A POZITIVITÁS
A hétfői járványjelentés értelmében egy nap alatt országszerte 15 265 koronavírustesztet végeztek el, ebből 4634-nek az eredménye volt pozitív (30,35 százalék). A vizsgált egy napban 28 Covid-páciens hunyt el, 4747 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,91 százalék. Kórházi gyógykezelésre 4516 Covid-páciensnek van szüksége, mesterséges lélegeztetésre pedig 219-nek. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet tegnap nem tette közzé honlapján az aktuális tartományi járványjelentést.
Ma megerősítették, hogy a koronavírussal való fertőzés miatt egy 13 és egy 15 napos csecsemő van kórházi kezelésen Belgrádban. Az illetékesek elmondása szerint mindkettőjük állapota jó, egyikük azonban kisebb mennyiségű oxigént kapott. A kisbabák fertőzésére édesanyjuk pozitív tesztjét követően derült fény, feltehetőleg koronavírus-fertőzéssel jöttek világra.
Szerbiában eddig 2 007 650 adagnyi vakcinát adtak be, a védőoltás mindkét adagját 782 668 polgár kapta meg. Tegnap 16 380 adagnyi érkezett a Pfizer–BioNTech védőoltásából.