2024. április 27., szombat

Mi készül a gyárban?

Ami az újvidéki gyártelepen készül, most még luxusnak számít, de öt év múlva főtermék lesz

Vasárnap délután megnyílt a Continental Automotive Szerbia újvidéki üzeme. A németországi székhelyű gyár szerbiai leányvállalata több mint 500 személy számára biztosít munkahelyet. Az ünnepélyes átadáson több jelentős személyiség mellett Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársasági elnöke is jelen volt, és megismerkedett az üzem termékeivel is.

Az újvidéki gyárban a legkorszerűbb elektronikus járművezérlő rendszerek készítése folyik majd, a kivitelezés mellett viszont hamarosan elkezdődik a fejlesztés is. A Continental képviselői az államfőt abba is beavatták, hogy nemcsak különféle kijelzők készülnek az újvidéki gyártelepen, hanem intelligens, illetve okos vezérlőrendszerek is, amelyek mindezt irányítják.

Lucian Margineanu, az újvidéki részleg igazgatója szerint a gyár utat mutat a tartományi székváros és az ország számára is a felzárkózáshoz a csúcstechnológiai berendezések készítéséhez.

– Azok a korszerű technológiai termékek, amelyeket mi készítünk, gyakran döntő fontosságúak egy új gépkocsi vásárlásakor a vevő számára – mondta az igazgató.

Az egyik ilyen fejlett műszaki berendezés a szélvédő-szimuláció, illetve a szélvédőre vetített hajlított képernyő. Ennek segítségével szükséges információk átkerülnek a szélvédőre, s ennek köszönhetően a gépkocsivezető a járművet anélkül tudja vezetni, hogy a figyelme elterelődne az útviszonyokról. A rendszer kulcsfontosságú eleme a tükör, amely közvetít a kijelző és a szélvédő között, kivetíti a kívánt képet.

– Ezek a termékek a Mercedes Benz számára készülnek jelenleg, de valójában mindez az autógyártás jövője is. Manapság ez luxusnak számít, öt év múlva azonban főtermék lesz, és mindezt Újvidéken gyártják majd! – jelentette ki Margineanu.

Sasha Cioringa, a Continental szerbiai vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a 2018 márciusában megnyitott tudományos-kutatóközpontban most hatszáz magas szakképzettségű mérnök-kutató dolgozik, akik előrehaladott technológiákkal működő rendszereket fejlesztenek. A jelenlegi bővülés miatt valószínűleg az ő számuk is emelkedni fog.

– Az Újvidéken gyártott Made in Serbia megjelöléssel ellátott termékek hozzájárulnak majd az egész emberiség műszaki fejlődéséhez. Biztos vagyok abban, hogy sok fiatal szakember építhet magánk itt fényes jövőt – mondta a vezérigazgató.

A Continental AG 1871-ben alakult meg, jelenleg a világ 59 országában van jelen, s világszerte 240 ezer embert foglalkoztat, 2022 végéig pedig új gyártóüzemet épít Káty közelében. A terv szerint félezer dolgozónak nyújt megélhetést a 30.000 négyzetméteres csarnok.