2024. március 19., kedd

Szerb élelmiszerek a kínai piacon

Több jövőbeli infrastrukturális beruházásban állapodott meg az ország a kínai cégekkel

Kevesebb mint egy év szükséges ahhoz, hogy Belgrád és Újvidék között 28 percig tartson az út – emelte ki Aleksandar Vučić államfő Csen Bóval, Kína belgrádi nagykövetével folytatott tárgyalást követően. Az szerb elnök elmondta, a Belgrád–Budapest gyorsvasút ezen szakaszán, amely megépítésén Belgrád és Ópazova között kínai, Ópazova és Újvidék között pedig orosz vállalatok dolgoznak, a munkálatok ugyan még az idén befejeződnek, ám mielőtt átadnák azt a forgalomnak, először le kell, hogy teszteljék azt.

A gyorsvasút építkezése jó ütemben halad, és már a nyáron megkezdhetik a munkálatokat a vasútvonal Újvidék és a szerb–magyar határ közötti szakaszán. Vučić a kínai nagykövettel folytatott tárgyalást követően rámutatott, Szerbiát a gyorsvasút összeköti Budapesttel, valamint Bécsel, illetve Közép-Európával. Ám nemcsak észak, hanem dél, illetve délkelet felé is fejleszteni kívánja Szerbia a vasutat, így már tárgyalásokat kezdett a kínai féllel a Belgrád–Niš gyorsvasút megépítése kapcsán is.

Az államfő olyan új infrastrukturális beruházásokat is bejelentett, amelyeket kínai vállalatok valósítanak meg, így késő tavasszal kezdik meg az útépítő munkálatokat Újvidék és Ruma között. Kerülőút épül Újvidék, Loznica, valamint Kragujevac körül, illetve a Požarevac és Galambóc (Golubac) közötti gyorsforgalmi út megépítésére is sor kerül. Elmondta ugyanakkor, hogy a Čačak és a Požega közötti autópályának megnyitását december 19-ére tervezik.

Vučić kijelentette, még az év vége előtt megkezdik a belgrádi metró építését is, amelyben szintén részt vállaltak kínai cégek is.

Vučić rámutatott, Szerbia és Kína együttműködése nemcsak az infrastrukturális projektumokban mutatkozik meg, hanem az árucsere-forgalomban is, az elmúlt 5 évben 15-szörösére nőtt a szerbiai kivitel a keleti országba. Kína az országunk harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár nő a kivitel, a kínai beszállítás továbbra is jelentősen magasabb. Részletezve a két ország közötti kereskedelmi forgalmat rámutatott, a korábbi 29-ről 55 millió euróra nőtt a mezőgazdasági áruk kereskedelme. Aláhúzta, megállapodásra jutottak a marhahús és a kukorica kivitele kapcsán, illetve az almakiszállításra még várják az engedélyt.

Újságírói kérdésre, miszerint Szerbiára nehezedik-e nyomás az Európai Unió részéről, mert egyre erősíti együttműködését Kínával, Vučić elmondta, az EU soha nem gyakorolt politikai, gazdasági és más jellegű nyomást az országra, és miután az Szerbia fejlődését szolgálja, továbbra is együtt kíván működni a keleti országgal. Elmondta, megmentették a smederevói Acélgyárat, ami ötezer munkásnak nyújt munkahelyet.

Az államfő kitért arra, hogy az egészségügy terén is, különösen a koronavírus-járvány kezdete óta, számíthatott Kínára, így nekik köszönhetően két laboratóriumot sikerült megnyitni, ahol a koronavírus-tesztelést végezhetik. Vučić elmondta, azon dolgoznak, hogy felgyorsítsák az oltást, amihez az ország rendelkezik kellő mennyiségű oltóanyaggal, hiszen a hétvégén félmillió vakcina érkezett Szerbiába a Sinofarm gyártótól.

Vučić arra ösztönözte a lakosságot, hogy vegyék fel a védőoltást. Kiemelte, a válságtörzs nem volt túl szigorú, ugyanis tisztában vannak azzal, hogy az ország leállítása legkevesebb 190 millió dollár veszteséget jelentene naponta. Eddig 2.620.000 vakcina érkezett a gyártóktól abból a 13.350.000-ből, amire Szerbia leszerződött.

Csen Bó nagykövet is arra mutatott rá, hogy a két ország együttműködése a koronavírus elleni küzdelemre és a gazdasági növekedésre fókuszál, így a járvány ellenére a két országnak sikerült megtartania a fejlődést. Reményeit fejezte ki, hogy hamarosan több minőségi szerb termékkel ismerkedhet meg Kína lakossága.

A nagykövet rámutatott, Kína eddig 2 millió vakcinát szállított Szerbiának. Örömét fejezte ki, hogy hozzájárulhatnak az ország járvány elleni küzdelméhez. Elmondta ugyanakkor, hogy országa készen áll a vakcina gyártása terén az együttműködésre a világ bármely országával. Hozzátette, Peking tárgyalásokat kezdett több EU-tagállamal is, ám azt nem kívánta elárulni, hogy mely államokkal tárgyalnak.

Csen Bó is kitért az infrastrukturális projektumokra. Hangsúlyozta, az infrastruktúra képezi Kína és Szerbia együttműködésének legfontosabb területét. Mint mondta, a nagy projektumok stabil ütemben haladnak, így a Belgrád–Budapest gyorsvasúton is, illetve tervbe vették a Fruška gora-i közúti folyosó megépítését, valamint a belgrádi metrót is.