2024. március 28., csütörtök

Vegyük komolyan!

Ezt tanácsolja mindenkinek Gyantár Igor, az első szerbiai Covid-19-fertőzött

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, az új koronavírus szerbiai megjelenését követően mi is hírt adtunk róla, hogy az első szerbiai igazoltan Covid-19-fertőzött egy fiatal topolyai vállalkozó, Gyantár Igor volt, aki hosszan tartó kezelés után megnyerte a kórral folytatott harcot, amely elmondása szerint nem maradt nyom nélkül a szervezetében. Arról érdeklődtünk, hogy érzi magát most, egy évvel a betegség után.

– A Covid-fertőzés megállapítását követően 23 napot töltöttem kórházi kezelésen. Ezután itthon lábadoztam. Két hétig nem mehettem sehova, és azután is csak néhány órát dolgozhattam naponta. A gyógyulási folyamat hosszadalmas volt, jó néhány hónapba tellett, mire a tüdőm regenerálódott a súlyos, kétoldali gyulladás után. A betegség szövődménye vagy inkább utóhatása volt a krónikus fáradtság, valamint az erős gyógyszeres kezelés is nyomokat hagyott a szervezetemben. Egy évvel a betegség után már teljesen jól vagyok. Vitaminkészítményeket természetesen továbbra is használok, az immunrendszerem erősítése érdekében.

Milyen kezelésekre, ellenőrzésekre volt szüksége azóta?

– Ez alatt az egy év alatt folyamatosan orvosi ellenőrzésekre kellett mennem, kardiológushoz, gasztroenterológushoz és kontrollokra a kamenicai Tüdőgondozó Intézetbe. Továbbra sem győzöm hangsúlyozni, hogy az orvosaink emberfeletti munkát végeznek. Nagyon hálás vagyok a kezelőorvosaimnak a Vajdasági Klinikai Központból, dr. Vesna Turkulovnak, dr. Nataša Perić Gocićnak és igazgatónőjüknek, dr. Stokić Editnek azért, amit a gyógyulásom érdekében tettek. A nővérek, ápolók önfeláldozó munkáját sem lehet elégszer megköszönni.

Fel kell-e vennie a védőoltást, annak ellenére is, hogy már sikeresen megküzdött a betegséggel?

– Az orvosok szerint nem biztosít életre szóló védettséget, ha valaki elkapja a vírust. Nemrégen voltam antitestvizsgálaton, mely szerint még védett vagyok, de amint szükség lesz rá, felveszem a vakcinát. Az oltásokat illetően mindenkinek a kezelőorvosa kell hogy javasolja a számára megfelelőt, ez minden bizonnyal függ az egyén életkorától, egészségi állapotától.

Mire világított rá ön szerint a pandémia, milyen hatásai voltak gondolkodásunkra, társadalmi életünkre?

– A világjárvány alatt szerintem minden ember belátta, hogy az egészségünk a legnagyobb kincs. Ez a vírus nagy veszélyt jelenthet, nemcsak az idősekre, hanem a fiatalabb korosztályra is. Vegyük komolyan! Erősíteni kell az immunrendszert, és be kell tartani az orvosok tanácsait, az egészségügyi előírásokat. Megtanulhattuk, hogy türelmesnek kell lennünk, továbbra is, és vigyáznunk kell magunkra és egymásra.