2021. április 22., csütörtök

Színpadon a Szeressük egymást gyilkosok!

Kétévnyi halogatást követően az elmúlt hétvégén három előadást is láthatott a szenttamási közönség

A szenttamási Hagyományápolók Klubjának Liliomfi társulata az elmúlt hétvégén a helyi Zsebszínházban két nap alatt háromszor mutatta be Robert Thomas: Szeressük egymást gyilkosok című szatíráját. Annak ellenére, hogy egy-egy előadást korlátozott létszámú (mindössze 40 fős) közönség nézhetett végig, a lelkes amatőr színjátszók minden alkalommal vastapsot kaptak.

Robotka Angéla, a klub elnöke és az előadás egyik koordinátora elmondta, a darabot 2019 őszén kezdték gyakorolni, a próbákat pedig a klub helyiségeiben tartották. A jelmezek és a díszlet is itt készültek. A szenttamási bemutatót az akkori szereplőkkel 2020. április 4-ére tervezték, de a járvány miatt le kellett mondani. Utána többször is próbálkoztak a bemutató dátumának kitűzésével, de a koronavírus miatt előállt helyzet mindent keresztülhúzott. Egy évvel később, 2020 őszén újra elkezdték a próbákat, de ekkor már több új szereplővel, mivel egy iskolaév elmúlt, a fiatalok többsége elköltözött Szenttamásról, egyetemre, külföldre mentek. A szerepcserék miatt mindent elölről kellett kezdeni, ennek ellenére október végére elkészült az előadás. Újból keresni kellett a megfelelő dátumot, de az időnkénti szigorítások miatt a bemutató időpontja egyre inkább tolódott. Sőt, mostani bemutató idejére is kétnapos szigorítás lépett életbe, ennek ellenére (a járványügyi előírások szigorú betartása és a csökkentett közönségi létszám mellett) ezúttal zöld fényt kapott az amatőr csoport. Így szombaton kettő, vasárnap pedig egy előadást láthatott a 40-40 fős közönség.

− Francia darabról van szó, kétfelvonásos párizsi krimi-paródiáról, amely négy színhelyen játszódik. A függöny előtti rész a folyópartot jelképezi, a függöny mögötti részen pedig változik a díszlet: kocsmában, kastélyban és egy újságíró lakásán játszódik a darab. Technikailag kicsit nehéz volt kivitelezni az előadást, többször is átgondoltuk, hogy mit és kit hova helyezünk, majd mindent lassan a színpadra vittünk. Talán az egyik legfontosabb munkáról van szó, hiszen a közönségnek éreznie kell, hogy hol és melyik pillanatban mi történik – magyarázta Angéla.

Kiemelte, a darab 20 ember kemény munkájának köszönhetően állt össze.

− A kilencfős szereplőgárda mellett külön meg kell említeni a technikai személyzetet (fénytechnikus és súgó), valamint az ún. külsős szakembereket (hangeffektusok készítése, különböző hegesztések stb.). Az pedig mindenképpen dicséretes, hogy a háttérképeket maguk a szereplők festették, közös ötlet alapján, önszorgalomból. Szerintem így sokkal jobban érthető, hogy miért izgulunk ennyit. Rengeteg munka, idegeskedés, szabadidő, járványügyi védekezés és sok minden árán sikerült végre tető alá hozni a bemutatót, amelyen igaz, hogy csak korlátozott létszámban, de mégis itt lehet a közönség. Ennek mindannyian tiszta szívből örülünk. Csak most derült ki, hogy az emberek tényleg „ki vannak éhezve” az előadásokra, hiszen a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt bárkit hívtunk, mindenki elfogadta a meghívást – mondta Angéla.

Az előadást Robotka István rendezte.