2021. április 22., csütörtök

Az iráni hatóságok megakadályoztak egy repülőgép-eltérítést

Az iráni hatóságok megakadályozták egy belföldi utasszállító repülőgép eltérítését - közölte pénteken az iráni Forradalmi Gárda.

Az eltérítéssel próbálkozó személyét még nem sikerült azonosítani. A közlés szerint az illető „ a Perzsa-öböl déli partjai felé" akarta eltéríteni a menetrend szerinti járatot, amely Irán délnyugati részéről, Ahvázból szállt fel csütörtökön esete és az északnyugati Mesed városába tartott, ám végül kényszerleszállást hajtott végre Irán középső részén, Iszfahán városának repülőterén.

A gárda beszámolója szerint senki sem sérült meg. A közlés nem tért ki arra, hogy a gépeltérítőnek volt-e fegyvere.

Iránban a belföldi légijáratokon fegyveres őr, úgynevezett légi marsall ügyel arra, hogy ne fordulhasson elő gépeltérítés vagy más incidens. Eltérítési kísérlet legutóbb 21 éve volt, ám az is sikertelenül végződött.   

A mostani esetben a gép egy Fokker 100-as. Az Iran Air légitársaságnak három ilyen repülője van, mindegyik elég koros, nagyjából 30 éve vannak forgalomban. Az iszlám köztársaság nemigen tud új repülőket vásárolni az ellene foganatosított nemzetközi büntetőintézkedések okán.