2024. április 27., szombat

Hivatalos használatba kerül a bunyevác nyelv

Csütörtökön ülésezik a városi képviselő-testület

A szabadkai városi képviselő-testület ma tartja meg sorrendben hetedik rendes ülését, amelyen 23 napirendi ponttal kapcsolatban szavazhatnak, illetve mondhatják el véleményüket a képviselők. Az ülés apropóján tegnap dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelynek keretén belül szót ejtett a legfontosabb napirendi programokról.

– Mára kialakult az a gyakorlat, hogy minden hónap első csütörtökén ülésezik a városi képviselő-testület. Ez a tervezhetőség és a demokratikusság szempontjából is fontos, ugyanakkor abból a szempontból is jelentős, hogy az ülések ne legyenek túlságosan hosszúak, de mindegyik napirendi pont kellő figyelmet kaphasson. A csütörtöki ülés napirendi pontjai közül a legnagyobb jelentőségű a város alapszabályának módosítása. Ezt a polgármester kezdeményezte és a városi tanács javasolta, és a lényege, hogy a szerb, a magyar és a horvát mellett a bunyevác is hivatalos használatba kerüljön Szabadka Város területén. Én tavaly szeptember 30-án fogadtam a Bunyevác Nemzeti Tanács vezetőségét, és ők már akkor javasolták, hogy a képviselő-testület fogadja el az alapszabály módosítását és a bunyevác nyelv kerüljön hivatalos használatba. Február 10-én az említett nemzeti tanács képviselői hivatalosan is kezdeményezték a bunyevác nyelv hivatalos használatba kerülését. Az hogy csütörtökön ez napirenden szerepel, nem azt jelenti, hogy a bunyevác nyelv azonnal hivatalos használatba lép, a statútum egy önkormányzat legmagasabb rangú szabályzata, éppen ezért hosszadalmasabb és bonyolultabb ennek a jogszabálynak a módosítása. A törvény értelmében először létre kell hozni egy munkacsoportot, amely kidolgozza a szövegszerű javaslatokat, és ezt követően a városi képviselő-testület megnyitja a vitát az elkészült szövegről. Egy több hónapos eljárásról van szó, aminek a végén várhatóan a bunyevác nyelv kronológiai értelemben a negyedik hivatalos nyelvvé válik a város területén – fogalmazott Pásztor Bálint.

Emellett a városi infrastruktúrát érintő kérdések is szerepelnek a napirendi pontok között.

– A Harcosok sorakozója helyi közösség részletes szabályozási tervének egy része módosul, ugyanis egy garázs kiépítésére kerül sor a Május elseje, a Blaško Rajić, a Nada Dimić és a Joó Lajos utcák által közre fogott területen. Ezenkívül egy egészségház is ki fog épülni a helyi közösség területén, aminek a jogi feltételeit teremti meg a városi képviselő-testület – mondta a képviselő-testület elnöke.

A képviselő-testület ülésén személyi kérdések is szóba kerülnek majd, többek között a szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója mandátumának megszűnéséről is határoznak a képviselők. Emellett három alapítvány tavalyi évre vonatkozó beszámolója, illetve idei évre vonatkozó tervei is elfogadásra kerülnek.

A szabadkai városi képviselő-testület ülése 9 órától a helyi önkormányzat hivatalos weboldalán élőben követhető.