2024. április 27., szombat
FILMMUSTRA

Mit nézhetünk majd a mozikban?

Ezekben a pandémiás időkben az egyik talán legbiztonságosabb kikapcsolódás a moziba látogatás, hiszen ott jó esetben egymástól kellő távolsággal, nyugalomban ülnek a nézők és nem is igazán kommunikálnak egymással. Persze otthon is lehet filmeket nézni, de a széles vászon és a sötét terem, még így a járvány idején is nagy élményt jelenthet.

Szabadkán két mozi működik, a Lifka Sándor Art mozi és az Eurocinema, nem messze a várostól, Palicson pedig az Abbáziába szokták filmnézésre és egyéb műsorokra invitálni az érdeklődőket. A mozikban mostanában a Tom és Jerry legújabb filmverzióját, a Lelki ismeretek (Soul) animációs alkotást, a Jedini izlaz című szerb filmet, a Milla Jovovich főszereplésével készült Szörnybirodalom (Monster Hunter) fantasyt, a Twist című brit alkotást (a Twist Olivér sajátos átdolgozása), valamint Az utolsó rítus (Host) horrort vetítik.

Az elkövetkező időszakban újabb filmek is várhatóak. Az Eurocinema a Szabadegyetem keretében működik, amely az európai filmeket felvonultató palicsi filmfesztivált is szervezi, így külön hangsúlyt fektet az európai alkotásokra. Ennél fogva hamarosan a Berlin, Alexanderplatz című német–holland film érkezik, amely Alfred Döblin 1929-ben megjelent azonos című regényét veszi alapul. A filmet Burhan Qurbani rendezte, ez a regény harmadik megfilmesítése, 1980-ban Fassbinder készített belőle egy minisorozatot. Az új alkotásban a történet egy menekült köré szövődik.

A szerbiai filmek általában nagy népszerűségnek örvendenek a mozikban. Minden bizonnyal sokan várják a Dara iz Jasenovca című megrázó, háborús drámát, amelyről sok szó esett mostanában. A Predrag Antonijević által rendezett filmet beválogatták azon 366 alkotás közé, amelyek esélyesek lehetnek az Oscar-díjra a legjobb film kategóriában.

Animációs alkotásokra is számíthatunk, egyik a Pets United lesz, amelyet minden bizonnyal szerb szinkronnal vetítenek majd. A film némiképp a 2010-ben megjelent Animals United folytatása és a címéhez hűen arról szól, hogy a házi kedvencek hogyan fognak össze. Egy másik amerikai animációs film is érkezik, a Raya és az utolsó sárkány (Raya and the Last Dragon), amely a sárkányok, a szörnyek és a varázslatok világába kalauzolja majd a nézőket. Az alkotást Don Hall és Carlos López Estrada rendezte, akik külön-külön is készítettek már filmeket, de ez az első közös munkájuk.

Két amerikai élőszereplős film is várható. Attraktív plakáttal kezdték el reklámozni a Craig Gillespie rendezésében készült Cruellát, amely a Száz meg egy kiskutya című regényt és a könyv alapján készült Disney rajzfilmet gondolja tovább. A címszereplő Szörnyella de Frászt ezúttal Emma Stone alakítja. Érdekes, hogy a film egyik producere viszont Glenn Close, aki az 1996-os élőszereplős filmváltozatban játszotta el a kegyetlenkedő karaktert. Szörnyella de Frász az egyik legnagyobb filmes gonosznak számít, ugyanakkor a divat iránti megszállottsága miatt kultuszfigura is lett belőle. Hamarosan érkezik a gigantikus szörnyek óriási összecsapása is, a Godzilla vs. Kong Adam Wingard rendezésében. Az alkotás a Godzilla: A szörnyek királya és a Kong: Koponya–sziget folytatása és összefonódása, egyben a Godzilla-filmek 36., valamint a King Kong-filmek 12. adaptációja. A főszereplők Alexander Skarsgård és Millie Bobby Brown.