2024. április 26., péntek

Naprakész, online mezőgazdaság

Topolya község adatai is követhetőek az AgroLife digitális mérőeszközeivel

Topolya községben kilenc digitális meteorológiai állomás adatait tudják követni a földművesek, a növényvédő szakemberek, sőt valamennyi érdeklődő az interneten. Az elsősorban a mezőgazdászok, termelők számára kifejlesztett online rendszer Nyugat-Európában már népszerű a felhasználók körében. Szerbiába a gazdasági kamara, a NALED és a TeleGroup cég közreműködésével, a német gazdasági és energiaügyi minisztérium, a GIZ, vagyis a Német Műszaki Együttműködési Szervezet támogatásával jutott el. A számítógépen és telefonon is követhető applikációval kapcsolatban szerveztek Topolyán tájékoztató előadást pénteken a községi képviselő-testület termében, aminek alkalmával a résztvevőknek Stefanos Jokić, a projektum koordinátora elmondta, a kísérleti fázisban levő projektum az országban 2019 végén indult útjára, és 2022-ig bonyolítják le, Zombor és Szabadka mellett Verbász és Inđija községben.

Az eszköz adatait naprakészen lehet követni az interneten

Az eszköz adatait naprakészen lehet követni az interneten

– Az időjárási viszonyokat elemző eszközök segítségével olyan naprakész, azonnali információkhoz juthatnak az érdeklődők a csapadék mennyiségéről, a légkör nedvességtartalmáról, hőmérsékletéről, a napsütéses órákról, a szél erősségéről, irányáról, amelyeknek köszönhetően növelhetik a gazdálkodás hatékonyságát. A szoftver ezeknek az adatoknak az alapján egy bonyolult algoritmus segítségével előre kiszámolhatja bizonyos betegségek, kórokozók megjelenését a vetésen. Így a gazdálkodónak nem feltétlenül kell személyesen meglátogatnia a szántást, hogy meggyőződjön a növényvédelem következő lépéséről. Az adatok segítségével pontosan beállíthatja a vegyszerek arányát, ezzel nem használja azokat feleslegesen. Továbbá a program előre kiszámítja a várható hozamot is – nyilatkozta a projektum koordinátora, aki elárulta azt is, hogy az applikáció első lépésben az állami földeket bérlő gazdák számára lett kifejlesztve. Ennek ellenére egyelőre mindenki számára díjmentesen hozzáférhető, amennyiben letölti a programot a Google Play Store áruházból vagy a farmer.agrolife.world oldalról. A rendszer beindítását németországi támogatásból oldották meg, de az eszközök innentől kezdve a pilotprojektumban részt vevő községi önkormányzatok, illetve a városok tulajdonát képezik.

A topolyai tájékoztató előadáson

A topolyai tájékoztató előadáson

Kovács Viktor, a topolyai önkormányzat mezőgazdasággal megbízott tanácstagja hozzátette, hogy valamennyi helyi közösség területén felállítottak egy-egy ilyen mérőműszert.

– Az applikáció nagyon hasznos, teljes mértékben megtanulható, nem kell tőle idegenkedni. Ahogy az idősebb korosztály belejött a közösségi háló használatába, idővel ebben is otthonosan mozog majd. Az eszközök meghatározott távolságokra találhatóak egymástól, Zentagunarason például egy cég udvarában, Gunarason pedig a pobedai határban egy bizonyos földterületen – tette hozzá Kovács.

Slingár Irén, a Topolyai Mezőgazdasági Termelők Egyesületének az elnöke megosztotta azt a tapasztalatát, hogy évekkel ezelőtt ifjú községbeli mezőgazdászok a külföldön tett tanulmányútjuk alkalmával már fokozott érdeklődést mutattak ez iránt az applikáció iránt.

– A korral haladni kell, a külföldi tapasztalatok pedig rendkívül kedvezőek. Nem mindegy, hogy csak feltételezzük, vagy tudjuk is, hogy milyen időjárási körülményekre számíthatunk. Egyelőre még tanuljuk az applikáció használatát, de biztos vagyok benne, hogy sokunknak megkönnyíti majd a munkáját. A program nemcsak az időjárási információkat adja át, hanem például a traktor üzemanyag-fogyasztását, a kiszórt műtrágya, a vetőmag mennyiségét is követi. És ezzel az évek során követhető a gazdaság teljes hatékonysága, illetve a hibái is. Az állami földet bérlőknek szinte kötelező ezt a programot használni – nyilatkozta Slingár Irén, aki hozzátette, hogy igyekeznek minél több Topolya községbeli termelővel megismertetni az AgroLife applikációt.