2024. április 26., péntek

Ótos András, lapunk munkatársa és Martinek Imre is díjazott a romániai pályázaton

Eredményt hirdettek a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által ötödik alkalommal meghirdetett Brassaï sajtófotó-pályázaton, a beküldött alkotások legjobbjaiból Csíkszeredában a Megyeháza Galériában tárlatot is létrehoztak.

A tavaly meghirdetett pályázatra 2019-ben készült sajtófotókkal lehetett jelentkezni. A pályázat névadója az 1899-ben Brassóban született Halász Gyula, művésznevén Brassaï (1984-ben hunyt el Franciaországban) fotó- és filmművész, festő, író.

Maroknyi székely újságíró és művész gyűlt össze a január 21-én megnyílt kiállítás záróeseményén, az eredményhirdetésen szerdán. Szűcs László, a MÚRE elnöke megbízásáról a házigazda, Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője ismertette a díjazottakat.

Brassaï-fődíjas és a portréfotó kategória nyertese a marosvásárhelyi születésű, Mosonmagyaróváron élő Kerekes István fotográfus.

A szociofotó, valamint a fotóriport kategória győztese Sánta István Csaba sepsiszentgyörgyi származású, Olaszországban élő fotóművész.

Az eseményfotó és sportfotó kategória díjazottja Ótos András, a Magyar Szó fotóriportere.

Ótos András egyik díjazott sportfotója

Ótos András egyik díjazott sportfotója

A Holnap Kulturális Egyesület három különdíjasa közül kettő a Háromszék munkatársa, Albert Levente fotóriporter és Szekeres Attila szerkesztő, a harmadik a vajdasági Martinek Imre.

A tárlat keretében állították ki egy másik, Memento COVID-19 címmel szintén tavaly meghirdetett pályázat díjazott fotóit is. Az Egy járvány (h)arcképei címen közzétett eredmény szerint a két első helyezett sepsiszentgyörgyi Sánta István Csaba és Huszár Szilamér, a harmadik Alexandru Nițescu, a Bihari Napló fotósa.