2024. április 26., péntek

Több a műtét, kell a vér

Óbecsén csaknem száz önkéntes véradót fogadott a Vajdasági Transzfúziós Intézet csapata

Tegnap délelőtt az idén először tartottak Óbecsén véradási akciót. Az óbecseieket a járványhelyzet sem tántorította el attól, hogy másokon segítsenek: a Városi Színház próbatermében csaknem százan adtak vért négy óra leforgása alatt, ami azt jelenti, hogy nagyjából annyi önkéntes véradó jelent meg, mint ahány a járvány kitörése előtt volt egy-egy akción.

Dr. Jelena Klašnja, a Vajdasági Transzfúziós Intézet orvosa elmondta: az utóbbi egy évben a járvány miatt a szokásosnál kevesebb volt a véradó, de mostanában növekvőben van az önkéntesek száma.

– A járvány ideje alatt több volt a beteg, és nagyobb volt a félelem is. Most már szerencsére ismét növekszik az önkéntes véradók száma, ami azért is nagyon fontos, mert a műtéti program kezd visszatérni a régi kerékvágásba. Nem mindenki a koronavírustól betegedett meg, sok páciensnek van szüksége vérre, ezért minden véradó, minden véregység nagyon fontos a számunkra – hangsúlyozta dr. Jelena Klašnja.

A Szerbiai Transzfúziós Intézet adatai szerint a járvány miatt tavaly 20 százalékkal kevesebb vért adtak az önkéntesek, mint egy évvel korábban: elmaradtak a cégekben, iskolákban, egyetemen megszervezett akciók, és a rendszeres véradók is ritkábban jelentek meg a mobil transzfúziós csapat akcióin.

Bár a szakemberek szerint a lakosság négy százaléka kellene hogy önkéntes véradó legyen, nálunk ez csupán három százalékot tesz ki. Az előírások szerint véradó lehet minden olyan egészséges, 18 és 65 év közötti személy, akinél orvosi vizsgálattal és a vérkép, azaz a hemoglobinszint ellenőrzésével megállapítható, hogy a véradás nem veszélyezteti sem őt, sem azt a személyt, aki a vért kapja. Vért adhat a Covid–19 ellen beoltott, de a fertőzésen átesett személy is.

A községben legközelebb március 19-én Péterrévén lesz véradási akció, majd április 7-én ismét Óbecsén, április 16-án pedig Bácsföldváron várják az önkéntes véradókat a Vajdasági Transzfúziós Intézet munkatársai.