2021. április 18., vasárnap

A járványválság aranyat ér a maffiának?!

A koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válsághoz a leggyorsabban a szervezett bűnözés alkalmazkodott területi terjeszkedésének és pénzügyi erejének növelésével – derült ki a maffiaellenes olasz nyomozó igazgatóság (Dia) tegnap közölt jelentéséből. A Dia parlament számára készített jelentése szerint egyedül a bűnszervezetek munkája nem torpant meg a betegség miatt lezárt országban.

A nápolyi camorra, a calabriai 'ndrangheta és a szicíliai Cosa Nostra a járvány teremtette veszélyben „gyorsan átszervezte tevékenységét, és a helyzetet saját előnyére használta fel” – olvasható a Dia értékelésében. A dokumentum készítői kiemelték, hogy a szervezett bűnözés mindenkori céljait tartotta szem előtt, vagyis területi jelenlétének erősítését és pénzügyi erejének növelését.

„A maffia tulajdonságának számít, hogy bármilyen vészhelyzethez képes alkalmazkodni, és a jelenlegi gazdasági válság hatalmas lehetőséget kínál az illegális üzleti tevékenység bővítésére. A pandémia aranyat ér a maffiának” – nyilatkozta Federico Cafiero De Raho maffiaellenes államügyész.

A szervezett bűnözés jelenléte a járvány múlt tavaszi első hullámától érezhető volt, amikor Palermo szegénynegyedének utcáin a klánvezérek tüntetőleg tömött bevásárlószatyrokkal mutatkoztak. Így üzenték meg, hogy akinek szüksége van rá, a maffiára számíthat.

A Dia jelentése rámutat, hogy a maffia a járványhelyzetben visszafogta az uzsorát és a zsarolást, a kijárási tilalommal csökkent a lopások, rablások száma. Ezzel egy időben azonban erősödött a pénzmosás mértéke: a bűnszervezetek megkezdték felvásárolni a csődbe jutott üzleteket, vállalkozásokat, szállodákat és más ingatlanokat, és ugyanígy beszivárogtak az egészségügyi beszerzési pályázatokba. „Húsos falatnak” számítanak a maffia számára a környezeti beruházások is, melyekre a római kormány a több mint 200 milliárd euró gazdasági helyreállítási csomag több mint 30 százalékát készül fordítani. Ugyanilyen aranyat érő üzletnek számítanak az idegenforgalom újraindítására szánt források is.

Miközben a gazdaság üteme a GDP 10 százalékával lassult, tavaly az év első felében a „gyanús” pénzügyi mozgások mértéke 30 százalékkal növekedett – hangoztatta Maurizio Vallone, a Dia igazgatója. A bűnszervezetek „mimetizálódnak”, „tiszta arcú” vállalkozókon keresztül teszik rá a kezüket a nagy- és közepes vállalatokra, és minél több idő telik el, annál nehezebb lesz a pénz útját követni – véli Vallone.