2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

Előtérben az utánpótlás

A szerbiai szövetség szombaton Magyarkanizsán tartotta meg a tisztújító közgyűlését

A hétvégén Magyarkanizsán tartották meg a Szerbiai Birkózószövetség tisztújító közgyűlését, amelynek egyik legfontosabb döntése az volt, hogy megerősítették elnöki posztján Željko Trajkovićot, akinek mandátuma így 2025-ig szól. A nagybecskereki sportmunkás negyedik megbízatását kezdi meg, a SZBSZ élére 2008-ban került, eddigi elnökösködése pedig a szerbiai birkózás egyik legsikeresebb időszaka, hiszen versenyzőink ebben az érában összesen 20 felnőttérmet szereztek a legnagyobb versenyeken. A közgyűlésen megszavazták a szövetség más testületeit is, a közgyűlés elnöki posztján újraválasztották Bálint Zoltán magyarkanizsai sportmunkást, a magyarkanizsai birkózóakadémia ügyvezetőjét is, a zentai Báló Petar pedig bekerült az elnökségbe.

Trajković a székfoglalójában elmondta, a most következő mandátumban két olimpiát is szerveznek, s az elsődleges cél most az, hogy Tokióból is éremmel jöjjenek haza a versenyzőink, hiszen Davor Štefanek riói aranya erre kötelez. Az elnök a további feladatok közül a birkózóbázisok, a kisebb klubok és a térségek erősítését, megsegítését emelte ki, továbbá az utánpótlással való foglalkozást, amiben döntő szerepe lehet a kanizsai akadémiának és a belgrádi Košutnjakon épülő sportközpontnak. A régi-új elnök szerint fontos továbbá a szakemberek továbbképzése, hiszen az edzők azok, akik előrevihetik a sportágat.

A szövetség vezetői előtt egyébként nagy feladat áll, hiszen Szerbia történetében először felnőtt birkózó-világbajnokságot rendezhet 2022-ben, s az időpont közelsége miatt a szervezésre kiváló csapatot kell kijelölni, amelynek mihamarabb meg kell kezdenie a munkát.