2024. április 27., szombat

Az EU további eurómilliókat ad a Nyugat-Balkán oltásprogramjaira

Az EU az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve további több mint hétmillió euróval támogatja a nyugat-balkáni régió koronavírus elleni küzdelmét. Az összeggel a térség oltásprogramjainak hatékony kialakítását kívánják segíteni. A támogatás másik célja a térség egészségügyi vészhelyzetekkel szembeni ellenálló képességének a javítása.

A program által finanszírozott tevékenységek – többek között – magukba foglalják a vészhelyzeti készültségi tervek kidolgozását, egészségügyi szakemberek képzését és az oltások bevezetésével kapcsolatos információkezelési rendszerek fejlesztését. Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos ezzel kapcsolatban elmondta: ez az akció is bizonyítja, hogy az EU továbbra is támogatja partnerországait a világjárvány kezelésében.

A program azt a 70 millió eurós uniós támogatást egészíti ki, amelynek célja a régió oltásokhoz való hozzáférésének segítése és a kampányokhoz szükséges eszközök beszerzése.

Az Unió összesen 3,3 milliárd eurót meghaladó összeget folyósít a nyugat-balkáni országoknak az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemhez és a gazdasági helyreállítás elősegítésére.