2024. április 19., péntek

Az anyanyelv nemzetközi napja – a szerb nyelv helyzete

Az Emberi és Kisebbségi Jogok Minisztériuma az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából jelentette be, hogy a hazai nyelvészek szerint a szerb nyelv az angol nyelv komolyabb inváziójától tarthat, amilyennel a másik világnyelvek – mint a francia, az olasz, vagy a német – már szembesültek.

A minisztérium emlékeztetett 1999-re, amikor is az UNESCO február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította azoknak a hallgatóknak az emlékére, akiket 1952. február 21-én öltek meg a kelet-pakisztáni Dakkában. A fiatalok bűne annyi volt, hogy felszólaltak azért, mert nem az ő anyanyelvük lett a hivatalos.

Az UNESCO rámutat, ahogy egyre több nyelv tűnik el, a nyelvi sokszínűség egyre fenyegetőbb helyzetbe kerül. Világszerte a lakosság 40 százaléka nem fér hozzá az oktatáshoz olyan nyelven, amelyet beszél vagy ért.

A nemzetközi nap célja, hogy tudatosítsa az anyanyelv megőrzésének a fontosságát.

2006-ban Szerbia csatlakozott az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájához, és elkötelezte magát az ország területén használt összes kisebbségi nyelv védelme mellett.

„Az anyanyelvi oktatás fontosságának tudatában Szerbia a szerb mellett nyolc másik nyelven teszi lehetővé a gyermekek tanítását: albánul, bosnyákul, bolgárul, magyarul, ruténül, románul, szlovákul és horvátul” – áll a közleményben.

Hozzátették, hogy az anyanyelv a nemzeti kultúra elemeivel választott tantárgyon belül további nyolc nyelvet tanítanak, és mintegy 60.000 gyermek vesz részt különböző kisebbségi nyelvű foglalkozásokon.