2024. április 27., szombat

Átvihetjük 2022-re a tavalyi kihasználatlan évi szabadságot

A 2020-ban kihasználatlan évi szabadságot 2022-ben is ki lehet majd használni, ugyanis aki a koronavírus járvány okozta átmeneti munkaképtelenség miatt, vagy az izoláció miatt nem használhatta ki szabadságát, az jövőre is megteheti azt – döntött a szerb kormány, ezzel érvénytelentítette saját, 2020. december 15-i határozatát, miszerint csak bizonyos szektorokban dolgozók használhatták volna ki az elmaradt szabadságukat.

A Blic megjegyzi, hogy tavaly a megváltozott munkakörülmények és a vírushelyzet miatt sokan nem tudták kihasználni évi szabadságukat, így a szerb kormány javaslatot tett a munkaadóknak, miszerint azok tegyék lehetővé dolgozóik számára a 2020-ról megmaradt szabadságnapok kihasználását a jövő évben is, legkésőbb 2022. június 30-ig.

A munkaadóknak megfogalmazott ajánlásban továbbá az is szerepel, tegyék lehetővé, hogy az 2019-es évről megmaradt szabadságnapokat idén június 30-ig használhassák a dolgozók. Ez esetben az 2019-ről maradt szabadnapokat a 2020-as évi szabadságok előtt kell kivenni. Ez minden munkaadóra érvényes Szerbia egész területén.

A lap megjegyzi, hogy az elmaradt szabadságokat sem rövidíteni, sem pénzbeli jutalommal helyettesíteni nem lehet, jogsérelem esetén a munkaügyi felügyelőséghez tud segítségért fordulni.