2024. április 24., szerda

Tüntetés a Fruška Gora Nemzeti Park Közvállalat székháza előtt

Ma Kamanc közponjában a Fruška Gora Nemzeti Park közvállalat székháza előtt tüntettek a városiak, ugyanis helytelenítik találják a módot és viszonyulást, amelyet a vállalat vezetői a heggyel szemben tanusítanak.

A környezetvédelmi egyesületek tagjai, mivel zárt ajtókat találtak, a kapun dobták be a követeléseiket tartalmazó papírlapot. A kaputelefonon sem jelentkezett senki, pedig az alkalmazottak folyamatosan ki-ki kukucskáltak az ablakokon és figyelték az eseményeket.

A tiltakozók elmondták, hogy rájuk nem ellenségként kell tekinteni, hiszen a Tarcal-hegy megmentésén fáradoznak. A tüntetők ellenzik azt, hogy a közvállalat vezetői szakszerűtlenül kezelik a védett természeti javakat. Emellett moratóriumot követelnek a túlzott erdőirtás kapcsán.

Dragana Arsić a Védjük meg a Fruška gorá-t mozgalom vezetője egy hangosbeszélőbe mondta el követeléseiket, melyek a következők:

1. Határozottan követelik a Fruška Gora Nemzeti Park Közvállalat vezetőségének leváltását, ugyanis tevékenységük során szakszerűtlen magatartást tanúsítottak.

2. Fakivágási moratórium elrendelését kérik, amely mindaddig érvényben maradna, amíg az illetékesek nem módosítják az erre vonatkozó törvényeket.

3. Követelik, hogy a természetvédelemmel megbízott személyek független szolgálatként működjenek, akik munkájukért a környezetvédelmi minisztériumnak tartoznak felelősséggel.

4. Kérik, hogy az illetékes felügyelőség a külső nyomásgyakorlástól megszabadulva végezze munkáját, gyorsan és hatékonyan. Ne a befektetők által diktált szabályokhoz alkalmazkodjanak, és ne engedjenek a politikai, pénzügyi és más nyomásnak, amely elsősorban a közjó kárára megy.

5. Követelik, hogy módosítsák az idevágó pénzelési modellt, oly módon, hogy az állami szerveknek nagyobb szerep jusson, elkerülve ezáltal azt, hogy a nemzeti park a fakivágás révén jusson pénzhez.

6. Kérik továbbá azt is, hogy a vezetőségben olyan hozzáértő, független és tekintéllyel rendelkező személyek foglaljanak helyet, akik jártasak a környezetvédelem és a biológia terén.

7. És végül kérik, hogy legyenek nyitottak a más szervekkel való együttműködésre, valamint a környezetvédelmi és a hegymászó egyesület tagsága is jelen legyen a döntéshozatalban, azaz a közvállalat igazgatóbizottságában.

A tüntetésen elmondták, hogy hamarosan folytatják az akcióikat, ugyanis márciusban újra a tavalyi kerítés átvágáshoz hasonló programot szerveznek a hegy egyik sétaútján.