2024. április 26., péntek

500 millió dollárt vesztett a bank egy véletlen átulalással

A Citibank elkövette a fennállásának eddigi legnagyobb hibáját, ugyanis a Revlon kozmetikai vállalat számlájára 8 millió dollárt akart átutalni, azonban véletlenül több mint 100-szor nagyobb összeget folyósítottak.

A kozmetikai cég folyószámlájára így összesen 900 millió dollár került.

A bank tavaly augusztusban pert indított az ügy kapcsán, hogy visszakaphassa a dollármilliókat, azonban még a mai napig hiányzik fél milliárd.

Az általános törvény szerint, az ilyen esetekben a számlára véletlenül került pénzt elköltő személy büntethető. New Yorkban viszont ez a szabály másként szól: „Ha a felhasználónak hozzáférése van a pénzhez, és nem tudta, hogy véletlenül utalták azt át, akkor megtarthatja”.

A Revlon munkatársai a pénz érkezésekor úgy gondolták, hogy a bank csak a hitelét törlesztette, ugyanis az összeg pontosan megegyezett a pénzintézet tartozásával, amellyel már hosszú ideje adós volt.

A bíróság az ügyfél mellett döntött, ugyanis meglátásuk szerint a fizetés szándékos volt, főként azért, mert a bank csaknem egy évvel a folyósítás után vette észre a hibát.

A bírósági határozatban leírták: nehezen tudják elhinni, hogy egy ekkora pénzintézet egy ilyen banális hibát követett el, főként ekkora összeggel.