2024. április 26., péntek

Ki nyert, és ki örülhet Katalóniában a választások után?

A vasárnap tartott katalán választáson bár a legtöbb szavazatot kapták, mégse valószínű, hogy hatalomra kerülnek a szocialisták. Összességében ugyanis jóval többen voksoltak a Spanyolországtól elszakadni vágyó pártok mellett.

A legtöbb szavazatot a maradáspárti Katalán Szocialista Párt (PSC) kapta, de ez korántsem jelenti a győzelmüket. Egyrészt azért, mert 23 százalékukkal ugyanannyi mandátumhoz jutottak, mint a 21 százalékot – 45 ezerrel kevesebb szavazatot – elérő függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC). Szám szerint 33-hoz. Másrészt, noha 2006 óta nem voltak ilyen eredményesek a szocialisták – 2017-es szavazatarányukat egyenesen megduplázták –, az összes szeparatista párt együtt 74 mandátumos többséget szerzett a 135 fős barcelonai parlamentben, ahol 68 mandátum is elég a többséghez.

Az elmúlt egy évben népszerűvé váló (székéből a kampány miatt távozó) spanyol egészségügyi miniszterrel, Salvador Illával az élen indított szocialista kampány sikeres volt – hiszen még sosem nyertek katalán választást –, de nem eléggé, mert szinte kizárt, hogy kormányt alakíthassanak.