2024. április 27., szombat
NYUGAT-BÁCSKA

Városnapra készül Zombor

Zombor február 17-én, szerdán ünnepli a város napját. Az ünnepségsorozat ünnepi rendezvénnyel kezdődik szerdán 12 órakor a Népszínház nagytermében. A műsor a város multietnikus kulturális hagyományait eleveníti fel, kezdve a kukoricatermesztés 280 évétől a Bunjevačko kolo fennállásának századik évfordulóján, a háború utáni első népszámlálás száz évén keresztül a monostorszegi romák első említéséig. A rendezvényre csak meghívóval lehet belépni.

Ugyanott 17 órakor a Bielitzky Károly Városi Könyvtár szervezésében bemutatják Milan Stepanović helytörténész legújabb, Zomborról szóló könyvét, amelyben betűrendbe szedve 101, a városhoz köthető fogalom értelmezését adja meg a szerző. A belépés ingyenes.

A Laza Kostić Művelődési Központ Kiállítótermében 19 órakor nyitják meg Virág István fotóművész Feljegyzések a természetről, emberekről című kiállítását. A zombori alkotó a Szerbiai Fotószövetség kiemelkedő művésze, és a város is kitüntette Zombor művészeti népszerűsítéséért. Ez a műsor is ingyenesen látogatható.

Február 18-án, csütörtökön a Milan Konjović képtárban 17 órakor megnyíló Az ember, az inspiráció kiapadhatatlan forrása című tárlat ingyenesen látogatható. 18 órakor a Népszínházban Ken Ludwig: A hőstenor című vígjátékával kedveskedik a társulat a közönségnek. A darabot Olja Đorđević rendezte. Jegyek (személyenként kettő) a színház jegypénztáránál igényelhetők.

Pénteken, február 19-én 17 órakor a Városi Múzeumban a zombori bunyevácokról nyílik dokumentumkiállítás, 19 órakor pedig a Művelődési Központ nagytermében (az Ifjúsági Otthonban) levetítik az Aleksandar Saša Petrović rendezte Tollszedők című filmjét. Az 1967-ben készült alkotást Monostorszegen (Bački Monoštor) felvételezték.