2024. április 26., péntek

Lezárt asztalok az Ócskapiacon

A határon bevezetett enyhítések ellenére is elmaradnak a magyarországi vásárlók

A koronavírus-járvány kezdete óta több riportban is beszámoltunk arról, hogy a szabadkai Ócskapiacon kevés a vásárló. Különösen a járvány miatt kialakult határhelyzet nehezíti meg az itteni eladók helyzetét, vásárlóiknak zömét ugyanis a Magyarországról ideérkezők tették ki. A hónap eleje óta azonban a magyar–szerb határ PCR-teszt felmutatása nélkül és karanténkötelezettség nélkül is átléphető. Ez vajon azt jelenti, hogy a vásárlók is visszatértek az Ócskapiacra? Ennek a kérdésnek jártunk utána pénteken délelőtt.

Első utunk az egyik nagy csarnokba vezetett, ahol egy illat- és tisztítószereket kínáló árust szólítottunk meg, aki elmondta, hogy már kilenc éve kínálja portékáit a piacon. A határellenőrzés enyhítésével kapcsolatban arról számolt be, hogy az Ócskapiacon egyelőre nem emelkedett jelentősen a magyarországi vásárlók száma.

Kevés vásárlót látni az asztalok között (Fotó: Gergely Árpád)

Kevés vásárlót látni az asztalok között (Fotó: Gergely Árpád)

– Persze vannak magyarországi vásárlók, de nem mondhatom, hogy sokan lennének, és főleg csak hétvégén vannak itt. A múlt szombati nap például forgalom tekintetében viszonylag erős volt. Akkor sikerült valamennyi terméket forintban is eladnom, de aztán a vasárnap ismét csak nagyon gyengére sikeredett. A hét többi napján pedig alig van forgalom, főleg a hét eleje katasztrofális – mondta az árus.

Az illatszerárus körül feltűnően sok volt az üres asztal. Rákérdeztünk, hogy ennek mi az oka. Vajon az eladók csak a hideg miatt nem jöttek ki, vagy végleg bezártak a gyenge forgalom miatt? Erre a kérdésre a következő választ kaptuk:

– Ebben a sorban, ahol az én asztalom van, ketten árulunk. Én a csarnok egyik végében, és egy másik árus a másik végében. A köztünk lévő, lehúzott redőnyű asztalok tulajdonosai már ki se nyitnak. Az asztalokat visszaszolgáltatták a Tržnica vállalatnak. A bérleti díjra egyébként most engedmény sincs. A helypénz ugyanannyi, mint a járványt megelőzően. Novemberben és decemberben még voltak bizonyos engedmények, de az előző hónapban már visszaállt a régi rend. Hozzá kell tenni, hogy a január és a február a forgalom tekintetében mindig a két legrosszabb hónap az évben. Persze mi, akik kint vagyunk, reménykedünk. Talán a tömeges oltásokkal lassan javulni fog a helyzet – fejezte ki reményét az árus.

Az illatszerárus által elmondottakat egy műszaki termékeket árusító eladó is megerősítette.

– Azért, hogy én itt árulhassak a piacon, 33 ezer dinárt kell, hogy fizessek egy hónapban. Maga a helypénz 20 ezer dinárt tesz ki, emellett 13 ezer dinár megy el a különböző járulékokra, egészségügyi biztosításra, nyugdíjalapra és hasonlókra. Január óta teljes árat kell fizetnünk a helyért, pont akkor, amikor a legnehezebb megkeresni az árát. A január és a február, a járványtól függetlenül is, mindig is az év legnehezebb hónapjai közé tartoztak. Tehát ebben a hónapban 33 ezer dinárt kell előteremtenem csak azért, hogy itt lehessek, és hol van még akkor a kenyérre való. Ezért már nagyon sok eladó ki sem nyit. Talán a fél piac is feladta az asztalait. Közülük a fiatalabbak inkább átmennek Magyarországra munkát vállalni. Mi, idősebbek még kitartunk. Magyarországról egyelőre alig jönnek vásárlók. Az itteni vásárlóknak pedig nincs pénzük, ők azért maradnak el – magyarázta az eladó.