2024. április 27., szombat
ÉRDEKES HONLAPOK

Játékok és online múzeumok

Az új esztendő első érdekes honlapjának a bemutatásával egy kicsit a tavalyi, minden tekintetben rendhagyó évet idézzük fel.

2020 Game (www.2020game.io) egy böngészőben játszható side-scroll játék, amelyben „egyszerű" a feladatunk: túl kell élnünk a tavalyi évet és az összes megpróbáltatásait. Bábunkat a billentyűzettel mozgatva találkozunk az összes nyavalyával, nagyobb történelmi eseménnyel, amelyek a 2020-as esztendőt jellemezték, és ezek között ügyesen lavírozva kell eljutnunk a célba. Akinek valami szado-mazo oknál fogva tetszett a tavalyi év, akkor a játékkal visszaemlékezhet mindenre, ami tavaly rossz volt.
***


Végre-valahára a szerb művelődésügyi minisztérium is kapcsolt, és a Google Arts & Culture-val karöltve elkészítette országunk kulturális örökségének és kincseinek virtuális tárlatát. A www.artsandculture.google.com/partner/ministry-of-culture-and-media-of-the-republic-of-serbia internetes címen elérhető honlapon Szerbia művelődési, kultúrtörténeti javait tekinthetjük meg, ahogyan a legrangosabb szerb múzeumok kincsei között is böngészhetünk.
***


Az idén lesz Nikola Tesla szerb/horvát származású feltaláló születésének 165. évfordulója. Ezért mindenképpen érdemes ellátogatnunk az excentrikus fizikus, feltaláló hagyatékát őrző belgrádi múzeumba, amit most már virtuálisan is megtekinthetünk. A www.nikolateslamuseum.org címen, angol és szerb nyelven is elérhető honlapon, azonkívül, hogy közelebbről is megtekinthetjük a kiállítási tárgyakat, egy idővonal segítségével megismerkedhetünk életútjával, de belenézhetünk írásaiba, a szabadalmai jegyzékébe, és Tesla könyvtárát is bejárhatjuk.
***


Száztíz évvel ezelőtt Roald Amundsen norvég felfedező és sarkkutató meghódította bolygónk déli sarkát. Amundsen és csapata a Fram hajón hajózott el célpontjáig, s ez a hajó, sok más, expedícióhoz köthető relikviával együtt megtekinthető az oslói Fram múzeumban. Az internetnek hála, nekünk nem kell egészen Oslóba elutaznunk, hogy megtekintsük ezeket a tárgyakat, elég ha a https://tinyurl.com/y4gzj326 címre kattintva virtuális sétát teszünk a múzeum három emeletén, illetve az itt kiállított hajóba is bejuthatunk.
***


Jóval a Spotify és a Deezer online zenesugárzó alkalmazások előtt, valamikor a múlt század kilencvenes éveinek közepétől a 2000-es évek első évtizedének a végéig a Winamp volt a legnépszerűbb zenelejátszó program. Egyszerű és nagyszerű, s nem utolsósorban ingyenes szoftver volt, amelynek egyik különlegessége abban rejlett, hogy némi programozási tudással bárki saját külcsínt készíthetett hozzá, ezeket pedig le is tölthettük. A szoftvert azóta felváltották az online tartalomsugárzó szolgáltatások, de egyesek úgy gondolták, hogy az időközben a programhoz elkészített „bőröket" érdemes közszemlére tenni, illetve megörökíteni a fiatalabb nemzedékek számára is. Így a Winamp Skin Museumban (www.skins.webamp.org) több mint 65 ezer „winamp bőrt" csodálhatunk meg, ugyanakkor a honlap szerkesztői lehetővé tették, hogy az oldalt böngészők is közzétegyék az általuk elkészített skineket.
***


Johannes Sich grafikusművész a közelmúltban készítette el a Micro-Macro Game – Crime City című táblajátékot, amelyben egy város hatalmas térképén játékkártyák segítségével kell megtalálnunk a bűncselekmények felderítéséhez szükséges nyomokat, aminek segítségével egy gyilkosságsorozat elkövetőit leplezhetjük le. A játékot népszerűsítő honlapon (www.micromacro-game.com) egy esetet ingyenesen is megoldhatunk.