2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Innen művészet lenne elbukni az aranyat

A Ferencváros előnye már 16 pont az üldözőkkel szemben

Egy hete éppen arról írtunk, hogy micsoda felzárkózási lehetőséget szalasztott el a Fehérvár labdarúgócsapata azzal, hogy az újpesti, kiütéses, 5:0-s győzelem után három mérkőzésen mindössze egy pontot szerzett. Azóta a mérleg romlott, immáron négy meccsen egy pont a mérleg, Márton Gábor együttese ugyanis sima 2:0-s vereséget szenvedett a Ferencváros otthonában. A zöld-fehérek ezzel nagy lépést tettek az ismételt címvédés felé, miután 16 pontra nőtt az előnyük a második, illetve harmadik helyezett Puskás Akadémia és Fehérvár előtt.

Igaz, jól írtuk: a felcsútiak a zalaegerszegi 2:1-es sikerükkel előzni tudtak, pontazonosság esetén ugyanis a több győzelem számít, és abban jobban állnak megyei riválisuknál.

„A Ferencváros elleni vereség ellenére a játékunk jobb volt, mint az elmúlt meccseken. Tetemes az FTC előnye, a második helyért kell hajtanunk. Minden csapat életében van gödör, sajnos most mi is gödörben vagyunk, de fel kell állnunk, és mennünk kell tovább, sok időnk nincs siránkozni” – nyilatkozta Márton Gábor. A szakember a Fejér Megyei Hírlapnak annyit még hozzátett, hogy vele mi lesz, az nem lényeges. „Természetesen folytatnám, azért jöttem” – mondta.

Egy gyors számolgatással az is megvan, hogy a Fradi előnye akkora, hogy ha tartja győzelmi szériáját, akkor a jelenlegi állás szerint legkésőbb öt fordulóval a befejezés előtt, az április 10-ei, Puskás Akadémia elleni hazai bajnokin begyűjtheti története 32. aranyérmét.

A zöld-fehérek a Fehérvár legyőzésével nagyjából el is intézték az újabb bajnoki címet (Fotó: MTI)

A zöld-fehérek a Fehérvár legyőzésével nagyjából el is intézték az újabb bajnoki címet (Fotó: MTI)

„Egy erős ellenfél ellen mindig jó játszani, természetesen a gyors gól sokat segített a mérkőzés elején. De jól felkészültünk, örülök, hogy a játékosok megértették, hogy mit akartam látni a pályán” – nyilatkozta Szerhij Rebrov, a ferencvárosiak edzője, akitől a sajtótájékoztató végén megkérdezték, hogyan viselte a döcögősebb tavaszi kezdés miatti kritikákat. „Még jó, hogy nem olvasom az újságokat, és lemaradtam ezekről – reagált az ukrán szakember. – Nem is lehet minden meccset megnyerni, akkor sem, ha ez az elvárás néha. Az Újpest és a Fehérvár elleni győzelem magabiztosságot kell, hogy adjon a csapatnak. Nagyon örülök annak, hogy minden posztra két azonos képességű játékosom van, a futballisták is értik, hogy aki kevesebb motivációval rendelkezik, az nem fog játszani.”

A hétvégi forduló eredményeitől függően akár az is előfordulhat, hogy a második és a hetedik csapat között mindössze két pont lesz a különbség. Ehhez azért kellene pár bravúr, mindjárt a Mezőkövesdtől, amely a Fradit fogadja. A hazaiaknál Pintér Attilát fűtheti a bizonyítási vágy egykori klubja ellen, és ott a tavaly februári jó példa: a legutóbbi meccsen ugyanis a Fradi simán elbukott a rivális otthonában 3:0-ra.

A Puskás Akadémia a 4. helyen álló Paksot fogadja, a Tolna megyeiek eddig két 2:1-es sikert tudnak felmutatni Felcsúton: 2017 szeptemberében a bajnokságban, 2019 februárjában a magyar kupában győztek idegenben. A mélyrepülésben lévő Fehérvár az MTK-t fogadja, és a fővárosiak nem is esélytelenek, főleg, ha azt nézzük, a legutóbbi négy egymás elleni bajnokiból kettőt is megnyertek.
Ami az alsóházat illeti, az utolsó négy helyezett egymás ellen játszik, és ha az Újpest, valamint a Honvéd él a hazai pálya adta előnnyel (már ha a kispestiek MTK-albérletét annak tekinthetjük), akkor kissé fellélegezhetnek, hiszen öt, illetve nyolc pontra elhúznak a Budafoktól, illetve a Diósgyőrtől.

A 21. forduló programja:

Február 12., péntek: Újpest–Diósgyőr (20). Február 13., szombat: Puskás Akadémia–Paks (14.45), Kisvárda–ZTE (17), Honvéd–Budafok (19.30). Február 14., vasárnap: Mezőkövesd–Ferencváros (14.30), Fehérvár–MTK (17).