2024. április 26., péntek

Popović: A 60 évnél idősebbek is felvehetik az orosz védőoltást

A szerbiai RTV-nek nyilatkozva Nenad Popović tárca nélküli miniszter elmondta, hogy az orosz Szputnyik-V védőoltás biztonságos és minden 18 évnél idősebb polgár felveheti, beleértve a 60 évnél idősebbeket is. Véleménye szerint az ország egészen biztosan képes lesz az orosz védőoltás gyártására.

Ezt a kijelentését azt követően tette, hogy visszatért Moszkvából, ahol tárgyalásokat folytatott az orosz egészségügyi minisztérium képviselőivel.

– A Szputnyik-V védőoltás biztonságos és minden 18 évnél idősebb polgár, beleértve a 60 évnél idősebbeket is nyugodtan felveheti – emelte ki Popović.

Hozzátette, hogy a tegnapi moszkvai tárgyaláson, ahol a Gamalej Intézet és más intézmények szakemberei is résztvettek, minden magyarázatot megkaptak, valamint az összes hivatalos iratot, dokumentumot is, amelyek bizonyítják, hogy az orosz védőoltás biztonságos a 60 évnél idősebb polgárok számára is.

– Minden dokumentációt eljuttattunk az illetékes szerbiai szerveknek. A Gyógyszer és Egészségügyi Eszközök Ügynökségének, valamint a Torlak intézet szakemberei munkájának köszönhetően, az éjszaka folyamán minden szükséges engedélyt megadtak, hogy mától kezdve a 60 évnél idősebb személyek is használhassák a szert – mondta Popović.

Szavai szerint az ország biztosan gyárthatja is majd a Szputnyik-V védőoltást, de előbb még orosz szakemberek érkeznek a Torlak intézetbe, hogy felmérjék a vakcinák előállításához szükséges feltételek meglétét.

Popović kifejezte abbéli reményét, hogy március végéig két millió adag orosz védőoltást sikerül beszerezni.