2024. május 10., péntek

Elkezdődött a tömeges újraoltás Szabadkán

Az új városházán a kínai Sinopharm vakcina második adagját adják be a polgároknak

Szerdán Szabadkán is megkezdődött a tömeges újraoltás. Az új városházán kialakított oltóponton most azok a polgárok kapják meg a védőoltást, akik már megkapták a kínai Sinopharm vakcina első adagját. Az oltópont 7-től 18 óráig tart nyitva. Az újraoltást két váltásban végzik a Szabadkai Egészségház dolgozói. Egy váltásban négy csapat dolgozik.

Ottjártunkkor az oltóponton nem voltak nagy sorok, az oltás viszonylag gyorsan zajlott. Dr. Szabolcski Terzija Melitta, az oltóponton működő három rendelő egyikének orvosa a következőket nyilatkozta lapunknak:

Az újraoltás előtti adategyeztetés (Fotó: Gergely Árpád)

Az újraoltás előtti adategyeztetés (Fotó: Gergely Árpád)

– Ma azok a polgárok kapják meg a vakcina második dózisát, akik az első dózist a Pescsara helyi közösség rendelőjében vették fel. Huszonegy nappal az első dózis felvétele után kell megkapniuk az újabb adagot. Körülbelül kétszáz személyről van szó. Délig körülbelül a fele már megkapta a vakcinát. Az újraoltásnál a pácienstől már csak azt kérdezzük, hogy az első dózis felvétele után tapasztalt-e valamilyen mellékhatást, szenved-e valamilyen akut betegségben, valamint, hogy került-e kontaktusba koronavírus-fertőzött beteggel. Az újraoltásnál egyébként mellékhatást vagy reakciót eddig még nem tapasztaltunk. Hozzátenném, hogy bár vannak ilyen híresztelések, a második dózis felvétele után sem kellene, hogy erősebb reakciók jelentkezzenek a polgároknál – mondta dr. Szabolcski Terzija Melitta. Hozzátette, hogy mindenki, akinek szerdán kellett megkapnia a második dózist, kapott rá időpontot.

A második dózis felvétele után, ahogy az első esetében is, a polgároknak, megfigyelés céljából, tizenöt percet az új városháza tanácstermében kell eltölteniük. Ostronković Glória, az ott szolgálatot teljesítő nővér megerősítette, hogy eddig senkinél sem tapasztaltak nem kívánt mellékhatásokat.

A tanácsteremben várakozók között volt Püspök Julianna, aki érdeklődésünkre a következőket mondta:

– Az oltás felvételére a Pescsara helyi közösség rendelőjében jelentkeztem, és ott is kaptam meg az első adagot. A második dózis felvételére mára kaptam időpontot. A portán nem volt sor, mindjárt bejöhettem. A rendelő előtt is csak néhány percet kellett várakoznom. Az első vakcina felvétele után nem éreztem semmilyen mellékhatást, és most sem érzek eddig semmit. Talán csak az oltás helye kicsit jobban süt, mint a múltkor. Mindenkinek az egyéni döntése, hogy felveszi-e a védőoltást, én úgy érzem biztonságban magamat, ha be vagyok oltva a koronavírus ellen – magyarázta Püspök Julianna.

Tóth Béla szintén a második dózis felvétele után osztotta meg tapasztalatait.

– A gyermekeim telefonon keresztül jelentettek be az oltásra, és autóval ők hoztak most el az új városházára. Az első vakcina felvétele után sem, és most sem tapasztaltam semmilyen mellékhatást. Én egyébként sok védőoltást kaptam életem során. Vasutasként dolgoztam. Mi mindig megkaptuk az influenza elleni védőoltást. Emellett minden évben egészségügyi vizsgálaton estünk át. Csak így dolgozhattunk a vonatokon, hiszen állandóan utaztunk – magyarázta Tóth Béla.