2024. április 26., péntek

Ahol kiválóan teljesítenek a diákok

Pozsár Csaba: A kúlai Petőfi Brigád iskolában folyamatosak a beruházások

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola 560 tanulója közül mintegy 120 diák magyar nyelven tanul. A tanintézményben a tartományi titkárság segítségével jelentős befektetéseket sikerült megvalósítani az elmúlt három évben, nyilatkozta lapunknak Pozsár Csaba iskolaigazgató. A kérdésre, hogy van-e online oktatás elmondta, hogy a szülők többsége az iskolai oktatás mellett döntött, ezért a diákok a járványügyi intézkedéseket betartva bejárnak az iskolába, azzal, hogy számukra rövidített, 30 perces órákat tartanak, és naponta legfeljebb öt órájuk van.

−A diákok közül sokan ingáznak, azaz Kúla község 50 kilométeres körzetéből a tanulók naponta utaznak az iskolába, iskolabusszal, kombival, vagy a szülők kocsival hozzák őket. A ingázó diákok közül többen a tanítás után itt maradnak a napköziben, ahol biztosítva vannak a pihenési és tanulási feltételek, továbbá az étkezés is. A magyar tannyelvű első osztályban jelenleg 10 diák tanul, közülük ketten Verbászról utaznak, egy diák pedig Veprődről (Kruščić). Iskolai előkészítőbe Kúlán jelenleg hét diák jár, de vidékről is várunk őszre elsősöket, hiszen a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a magyarországi támogatásoknak köszönhetően a környező községekben is működik magyar nyelvű iskolai előkészítő.

Van-e elegendő tanterem, illetve szakkáder az intézményben?

– A járványügyi helyzetre való tekintettel azokon a tagozatokon, ahol több diák van, az oktatás délelőtt és délután is folyik. Ami pedig a szakkádert illeti, nem minden tanárnak van megfelelő iskolai végzettsége, de azt azért tudni kell, hogy a magyar nyelven tanuló diákok a záróvizsgán minden alkalommal kiválóan teljesítenek, tehát a tanár iskolai végzettsége nem befolyásolja a diákokra átvitt tudást. Hozzá kell tenni azt is, hogy a középiskolai ún. kívánságlistán minden nyolcadikosunk az első helyen szereplő középiskolába iratkozik, ami ugyancsak azt bizonyítja, hogy iskolánkban magas színvonalú az oktatás.

Pozsár Csaba, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója (Paraczky László felvétele)

Pozsár Csaba, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatója (Paraczky László felvétele)

A múlt század hetvenes éveiben épült intézményben az utóbbi néhány évben milyen átalakítások történtek, illetve milyen további beruházásokat terveznek?

– Folyamatosak a kisebb-nagyobb beruházások. Szakaszonként, de sikeresen halad a nyílászárók cseréje, ezenkívül a tornateremben a költséges mazuttal történő fűtési rendszert gázfűtésűre cseréltük ki. Az eszközöket erre a komoly beruházásra a Tartományi Energetikai Titkárság és az önkormányzat biztosította. A nyár folyamán szeretnénk teljes egészében áttérni a gázfűtésre, és bízunk benne, hogy sikerülni fog. Iskolánk felszereltsége a tartományi kormány és az oktatási titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács folyamatos támogatásának köszönhetően jónak mondható. Az elmúlt években felújításra került a hidránshálózat, belső biztonsági kamerákat szereltünk fel, a tantermek 50 százalékában projektorok és a laptopok állnak a tanárok rendelkezésére, okostáblát is vásároltunk. Ugyancsak folyamatos a tanárok továbbképzése, ami igen fontos tényező, mert a képzéseken elsajátított tudást közvetlenül is továbbadják a diákoknak. Ez természetesen visszatükröződik az eredményeken, azaz diákjaink ugyanazt a minőségi oktatást kapják, mint bárki más.

Említette, hogy az intézményben napközi is működik. Ez azt jelenti, hogy azoknak a diákoknak az esetében, ahol mindkét szülő dolgozik, a tanítást követően itt maradhatnak?

– A napközi mintegy három tanteremnyi nagyságú teremben működik és teljesen felszerelt, azaz megfelel a követelményeknek. Kisebb ágyak, TV-készülékek is vannak, tehát a napköziben maradt diákok kényelme és étkezése biztosított. A járvány előtti időszakban főtt ételt biztosítottunk ebédre a napközis gyerekeknek, de ez egyelőre szünetel.