2024. április 26., péntek

Történelmi pillanat – sikeresen pályára állt a kínai Mars-szonda

A Kínai Állami Űrhivatal (CSNA) egy rövid közleményt adott ki a történelmi pillanatról, s elmondták, hogy a szonda 202 nap és 475 millió kilométer után érte el egyik úticélját. A pályára állás után a következő cél  a rover Marsra történő leszállása lesz, melyre minden bizonnyal májusban kerül sor.

A szonda február 5-én pályamódosító manővert hajtott végre, mely Mars körüli pályára állította a járművet. A februári manővert három másik előzte meg a szonda tavalyi, nyári űrbelövése óta.

A kínai idő szerint déli 12 órakor sikeresen hajtották végre a 15 perces fékezőmanővert egy 3000 N tolóerejű hajtóművel. Ennyi  idő alatt lassult le annyira, hogy a Mars gravitációja be tudja fogni és elliptikus pályára álljon a vörös bolygó körül.

A CSNA elmondása szerint az űrszonda kifogástalan állapotban van.

Ha a Tianven-1-es sikeresen elhelyezi a saját modulját a vörös bolygó felszínén, az lesz az első 1971 óta, amit nem a NASA küldött fel, akkor ugyanis az egykori Szovjetunió űrszondája landolt a bolygó felszínén.

A leszállásra a Mars-bolygó Utopia Planitia területén kerülhet sor. A májusi, vagy az esetleges júniusi landolásáig az űrszonda légköri vizsgálatokat végez, ezzel is hozzásegítve a földi irányítók munkájához az eredményes landolás érdekében.